'Bitcoin-ETF pas het begin'

Cryptobeurs FTX haalt megabedrag op en is nu 25 miljard dollar waard

22 oktober 2021 16:15 Aangepast: 22 oktober 2021 20:47
De handel in crypto's en afgeleide producten groeit snel. Beeld © EPA

Het gaat rap met het pas twee jaar oude cryptohandelsplatform FTX. Het bedrijf van de jonge cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (29) heeft nog eens ruim 420 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald en wordt inmiddels op 25 miljard dollar gewaardeerd.

Het geld werd opgehaald bij 69 nieuwe investeerders, waaronder de grote Amerikaanse durfinvesteerder Sequoia en vermogensbeheerder BlackRock. Dat meldt FTX Trading, het moederbedrijf van de cryptobeurs, dat is gevestigd op de Bahama's.

Nieuwe producten

De steun van deze kapitaalkrachtige partijen is veelzeggend voor het groeiende vertrouwen in het jonge platform. FTX wil zich naast de handel in bekende crypto's, zoals bitcoin en ethereum, onderscheiden met het aanbieden van afgeleide beleggingsproducten zoals derivaten, opties en ETF's (exchange traded funds) waarmee je via een onderliggende index indirect kan beleggen in cryptomunten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggen in bitcoins zonder ze te bezitten: 'Kans op manipulatie blijft'

Dat lijkt een nieuwe en lucratieve markt te worden. De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaf dinsdag voor het eerst toestemming voor zo'n ETF op basis van bitcoin. "Het topje van de ijsberg", aldus Bankman-Fried bij de investeerdersronde. Hij verwacht dat er nog veel meer van dit soort crypto-gerelateerde producten volgen.

De SEC-goedkeuring maakt crypto-ETF's overigens vooral interessant voor zakelijke partijen. Particuliere beleggers, waaronder ook in Nederland, konden hier al langer in handelen.

14 miljard dollar

Ondertussen groeit FTX stevig door. Het aantal klanten is volgens het bedrijf zelf sinds juli met 48 procent gegroeid, waarbij het gemiddelde handelsvolume per dag is toegenomen met 75 procent.

Volgens FTX wordt er dagelijks voor 14 miljard dollar verhandeld op het platform. Daarmee is FTX volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal na Binance en OKEx uitgegroeid tot het op twee na grootste cryptohandelsplatform ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Cryptobedrijven en voetbalclubs slaan handen ineen: 'Het is geen taboe meer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van