Geen ban

Poetin ziet cryptomunten als betaalmiddel wel zitten

14 oktober 2021 15:24 Aangepast: 18 oktober 2021 16:43
Poetin tijdens een grote militaire parade. Beeld © Getty Images

Cryptomunten hebben bestaansrecht en kunnen prima als betaalmiddel dienen. Dat meent in ieder geval de Russische president Vladimir Poetin.

Dat zegt hij in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.

Geen ban op bitcoin

Wel waarschuwt de president dat het nog te vroeg is om te praten over het gebruik van bijvoorbeeld bitcoin in de handel van olie en andere grondstoffen, die de bulk van de Russische export vormen.

De centrale bank van Rusland waarschuwt beleggers ondertussen geregeld dat de handel in cryptomunten extreem volatiel is en dat de digitale munten in het land zelf niet als betaalmiddel mogen worden gebruikt. Een ban op bitcoin, zoals in China, lijkt evenwel niet aan de orde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President El Salvador blijft positief na bitcoincrash: 'Koop de dip'

Rusland is naarstig op zoek naar alternatieven voor de handel in dollars sinds de Verenigde Staten het land sancties oplegden na de annexatie van de Krim in 2014. Poetin beschuldigt de VS ervan dat het zijn munteenheid als pressiemiddel gebruikt. 

De VS daarentegen overweegt juist om het beleid voor cryptomunten aan te scherpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing

De kritiek van regelgevende instanties op cryptovaluta zwelt wereldwijd aan.

Moeilijk te traceren

De digitale munten zijn in trek bij sommige criminelen, omdat ze moeilijk te traceren kunnen zijn. Zeker als gebruik wordt gemaakt van zogenoemde cryptocurrency-mixers, die meerdere transacties bundelen en mixen zodat niet meer duidelijk te zien is waar het geld vandaan komt of naar wie het verstuurd wordt.

Ook milieutechnisch valt er het een en ander af te dingen op de digitale munten. Het 'minen' van sommige munten, zoals bitcoin, kost namelijk ontzettend veel stroom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van