'Fraude en witwassen'

Koersen crypto's onderuit na Chinees verbod op digitale betalingen

24 september 2021 13:33 Aangepast: 24 september 2021 14:20
Met een verbod op crypto's wil China financiële criminaliteit tegengaan. Beeld © Budrul Chukrut/ANP

China voert de strijd tegen cryptovaluta's verder op door alle transacties met digitale munten als illegaal te bestempelen. Als gevolg van het verbod daalden de koersen van zo goed als alle cryptovaluta's, waaronder bitcoin en ethereum.

Volgens de Chinese centrale bank 'verstoort' de handel in crypto's de 'financiële orde' en werkt het bovendien criminele activiteiten in de hand. Daarbij noemt de bank onder meer fraude, witwassen, gokken en illegale fondsenwerving.

Duurzame ambities

Het bericht van de Volksbank van China is een nieuwe stap in een offensief van de Chinese overheid. Eerder werd het delven van crypto's, het zogenoemde minen, al in de ban gedaan. Het enorme energieverbruik staat haaks op de duurzame ambities van China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese centrale bank blijft cryptomarkt hard aanpakken

Ook werden Chinese banken en andere instituties eerder opgedragen geen cryptotransacties meer mogelijk te maken. Daar komen nu ook buitenlandse spelers bij, aldus de centrale bank. Bij overtreding volgt strafrechtelijke vervolging.

Chinese digimunt

De prijs van bitcoin, verreweg de belangrijkste crypovaluta, daalde maar liefst 6 procent na de aankondiging. Andere populaire crypto lieten ook grote dalingen zien, zoals ethereum (11 procent) en Ripple (9 procent).

Volgens Jason Guthrie, hoofd kapitaalmarkten bij vermogensbeheerder WisdomTree, sorteert China met het verbod voor op een eigen digitale munt, zegt hij tegen de Financial Times. "Het Chinese verbod is slechts een voortzetting van een trend, maar ze voeren de retoriek op voorafgaand aan de lancering van de digitale renminbi."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van