Ga naar de inhoud
Wettig betaalmiddel

President El Salvador blijft positief na bitcoincrash: 'Koop de dip'

In El Salvador kun je nu overal ook met bitcoin betalen. Beeld © ANP / Marvin Recinos/ AFP

De invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in het Midden-Amerikaanse land El Salvador is voor de bevolking nog geen succes. De koers van de bitcoin daalde, maar voor de president was die daling juist reden om meer bitcoins te kopen.

De primeur was voor El Salvador, een land in Midden-Amerika. In het land kun je sinds gisteren alles met bitcoins betalen. Daarmee is El Salvador het eerste land in de wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel invoert.

El Salvador kreeg meteen een typisch bitcoinfenomeen voor de kiezen. De koers van bitcoin daalde gisteren hard. De cryptomunt is nu zo'n 45.000 dollar (38.000 euro) waard en dat was gisterochtend nog een kleine 53.000 dollar.

Waarom
Lees ook:
Waarom een klein land van bitcoin een wettig betaalmiddel wil maken

De overheid van El Salvador had vooraf 400 bitcoins gekocht, met een waarde van toen zo'n 20 miljoen dollar. Toch was de koersdaling geen reden tot treurnis. De overheid besloot er zelfs nog 150 bij te kopen, liet president Nayib Bukele weten.

"Koop de dip", zegt hij, verwijzend naar een term die veel wordt gebruikt door bitcoinhandelaren als de koers daalt. 

Twijfels

Niet iedereen is blij met de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van El Salvador na de aangekondigde invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel.

Ook veel inwoners van El Salvador hebben hun twijfels. Ze zijn bang voor grote schommelingen in de waarde van de munt en veel mensen weten niet precies wat bitcoin is.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing

(Digitale) problemen

Volgens persbureau Reuters heeft bijna de helft van de 6,5 miljoen inwoners van het land geen toegang tot internet. Verder waren er na de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel meteen al digitale problemen.

Zo was de wallet-app die de overheid introduceerde aanvankelijk bij onder meer Apple niet te downloaden. Toen dat probleem was opgelost, was het lastig voor potentiële gebruikers om zich te registreren.

Bitcoinpionier
Lees ook:
Bitcoinpionier (41) verdronken: miljarden mogelijk ontoegankelijk

Arm land

Registratie was interessant voor inwoners van het land, omdat president Bukele van El Salvador elke gebruiker van de wallet voor 30 dollar aan bitcoins had beloofd. Dat is veel geld, want het bbp per inwoner was vorig jaar omgerekend minder dan 3800 dollar (3230 euro), oftewel nog geen 9 euro per dag.

Ter vergelijking: in Nederland was het bbp per hoofd vorig jaar omgerekend 52.300 dollar. De daling van de bitcoinkoers raakt de inwoners van El Salvador dan ook.

Chinese
Lees ook:
Chinese centrale bank blijft cryptomarkt hard aanpakken

'Geld besparen'

Maar volgens Bukele kunnen de inwoners van El Salvador juist per jaar in totaal 400 miljoen dollar besparen door de invoering van bitcoin. Veel inwoners van het land krijgen immers geld overgemaakt van familie in het buitenland en als je niet meer geld van de ene munt, bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, hoeft om te wisselen in de ander, dan scheelt dat kosten.

Ook zouden inwoners van het land die geen bankrekening hebben makkelijker toegang krijgen tot financiële diensten.

Pionier of paria? El Salvador neemt grote gok met bitcoin

03:52
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van