Fraude

'Crypto's kunnen overheid verlies bezorgen bij bankroet bedrijf'

26 juli 2021 16:45 Aangepast: 26 juli 2021 17:51
Beeld © ANP Erald van der AA

De overheid kan 'onbeperkte' verliezen lijden wanneer bedrijven die betalingen in cryptomunten accepteren failliet gaan.

Daarvoor waarschuwt Julie Palmer, directeur bij Begbies Traynog, dat als curator fungeert als bedrijven door de rechter failliet zijn verklaard, schrijft The Guardian.

Meer en meer bedrijven vinden het prima als hun klanten betalen met cryptomunten, zoals bitcoin, in plaats van harde knaken. Maar kenmerk van cryptomunten is dat ze niet te traceren zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse politie legt beslag op 134 miljoen euro aan cryptomunten

Faillissement

Wanneer een bedijf ten onder gaat is het dan voor een curator moeilijk na te gaan waar geld vandaan komt en of de eigenaren of directie middelen illegaal aan het bedrijf onttrekken, aldus Palmer.

Dat zou betekenen dat criminelen er met geld vandoor kunnen gaan, terwijl dat eigenlijk door de curatoren moet worden gebruikt om de schuldeisers, zoals onder meer de Belastingdienst, te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Belastingdienst VS onderzoekt grootste cryptobeurs ter wereld'

De verliezen zijn in potentie onbeperkt, afhankelijk van hoe populair het wordt om betalingen in crypto te accepteren, aldus Palmer.

Witwassen

Eerder al werd gewaarschuwd dat cryptomunten kunnen worden gebruikt om geld wit te wassen en illegale betalingen mee te doen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van