Ga naar de inhoud
40.000 dollar in zicht

Bitcoin spuit weer omhoog dankzij Amazon en Elon Musk

Beeld © Getty

Na een flinke dip de afgelopen weken, zit cryptovaluta bitcoin weer in de lift. Beleggers zijn wat optimistischer dankzij mogelijke cryptoplannen van techbedrijf Amazon.

Half april tikte bitcoin nog een record aan: meer dan 63.000 dollar (53.000 euro) was de digitale valuta waard. Niet lang daarna ging het, mede dankzij strenge regelgeving in China, bergafwaarts. De laatste weken schommelde de waarde van de bitcoin tussen de 30.000 en 35.000 dollar.

Sinds gisteravond lijkt het optimisme weer terug. Vanmorgen werd een waarde aangetikt van een kleine 39.000 dollar (33.000 euro). Reden? Met name mogelijke plannen van techgigant Amazon.

China
Lees ook:
China legt delven crypto's verder aan banden, koers bitcoin daalt

Bitcoinspecialist gezocht

Het Amerikaanse bedrijf heeft een nieuwe vacature op haar website, voor iemand die een strategie moet gaan ontwikkelen rond cryptovaluta en blockchain. Een teken dat het bedrijf stappen wil zetten met de technologie.

Bitcoinfans hopen dat de webwinkelgigant ook bitcoins zal gaan accepteren als betaalmiddel. Daar staat overigens niks concreets over in de vacature.

Musk 

Ook de woorden van Tesla-baas Elon Musk hadden afgelopen week weer positieve invloed op de koers. Musk benadrukte tijdens een bitcoinconferentie dat zijn autobedrijf in de toekomst weer bitcoins wil gaan accepteren als betaalmiddel. De klimaat-voetafdruk van de cryptovaluta moet dan wel eerst omlaag, maar hij ziet veel vooruitgang op dat vlak.

Eerder zorgde Musks kritiek over de voetafdruk van bitcoin juist voor een dalende koers. Bitcoinminers bevinden zich voor een flink deel in China. Het minen van bitcoins kost veel energie en in China betreft dat op dit moment nog met name fossiele energie: kolen.

Maar als dat energieverbruik minder vervuilend wordt, kunnen Tesla-kopers hun auto dus gewoon weer gaan afrekenen in bitcoin, zo voorziet Musk.

Bitcoin slecht voor klimaat? Nu nog wel, maar dat kan veranderen

04:12