Winst verdampt

Bitcoin zakt onder 30.000 dollar, terug op niveau begin dit jaar

20 juli 2021 09:50 Aangepast: 20 juli 2021 10:22
Een vrouw neemt een foto van een bitcoinautomaat in El Salvador, eind juni 2021. Beeld © AFP

De bitcoin is weer in de uitverkoop. De cryptomunt verloor in de afgelopen 24 uur ruim 6 procent van zijn waarde. Die komt daarmee uit op zo'n 29.800 dollar (omgerekend ruim 25.300 euro). Bijna alle koerswinst van dit jaar is inmiddels weer verdampt.

De terugval van bitcoin viel samen met een brede daling op de aandelenbeurzen wereldwijd. De toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen, waaronder Nederland, wakkeren bij beleggers de zorgen aan dat het economisch herstel van de crisis wordt vertraagd.

Hard omhoog, en omlaag

Begin dit jaar was een bitcoin iets meer dan 29.000 dollar waard. Na het koersverlies in de afgelopen dag schommelt de waarde nu nog net iets daarboven. Op het moment van publicatie is een bitcoin zo'n 29.750 dollar waard op de site Coinmarketcap, die een gewogen gemiddelde publiceert van verschillende handelsplatforms voor cryptovaluta. 

De koersdaling volgt op een half jaar waarin de koers eerst explodeerde. Op het hoogtepunt, halverwege april, was een bitcoin ruim 64.000 dollar waard. 

Miniatuurvoorbeeld
Februari 2021:

Een Tesla betaal je straks ook met bitcoins: koers op record van 44.000 dollar

De hoge koers was onder meer te danken aan de aankondiging van Tesla, dat het de bitcoin als betaalmiddel zou accepteren. Nadat ceo Elon Musk van koers veranderde, werd de daling ingezet. Ook de dreiging van strengere regels in China deden de koers van de cryptomunt geen goed. 

Vorige maand dook de waarde van de bitcoin ook kort onder de 30.000 dollar. Toen steeg de koers van de belangrijkste cryptomunt daar weer snel boven.

Psychologische grens

De daling tot onder het niveau van 30.000 dollar is volgens sommige analisten meer dan alleen een cijfer dat verspringt van 3 naar 2. Het gaat om een psychologische grens die is geslecht en de weg vrijmaakt voor verdere dalingen, schrijft persbureau Bloomberg

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2021:

Hart van Elon Musk gebroken, koers bitcoin duikelt omlaag

Ook andere cryptomunten daalden mee vandaag. Zo verloor ether zo'n 8 procent in de afgelopen 24 uur en werd binance coin bijna 12 procent minder waard.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van