Cryptocurrency

China legt delven crypto's verder aan banden, koers bitcoin daalt

21 juni 2021 15:19
Een man checkt een installatie waarmee bitcoin gemined wordt. Beeld © Getty Images

China heeft een verbod op het delven van cryptocurrency opgelegd in de provincie Sichuan, waar veel productie vandaan komt.

In die provincie werd veel gemined doordat er een groot aanbod is van goedkope energie uit waterkrachtcentrales. Het minen van cryptocurrency zoals bitcoin kost veel energie; om die reden zijn er dan ook veel producenten te vinden in de zuidelijke provincie. 

De lokale autoriteiten hebben energiebedrijven er nu verboden om nog stroom te leveren aan miners, meldt persbureau Reuters. Eerder werd in andere provincies om dezelfde reden al een verbod ingevoerd.

Verbod op handel

De Chinese centrale bank heeft daarnaast Alipay en zes binnenlandse banken verboden te handelen in digitale munten en diensten voor transacties met crypto's.

China is goed voor zo'n driekwart van alle mining ter wereld. Het land is echter zeer kritisch over de cryptomunten, vanwege het energieverbruik, de financiële risico's die eraan kleven en mogelijk crimineel gebruik ervan.

Koers omlaag

De prijs van de bitcoin daalde vanochtend tot iets onder de 32.000 dollar (27.000 euro), en is daarna weer iets teruggeveerd. De koers is daarmee ongeveer gehalveerd ten opzichte van het hoogtepunt twee maanden geleden, toen bitcoin rond de 63.000 dollar (53.000 euro) schommelde.

Ook de prijzen van andere digitale munten zoals de ether staan onder druk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China trapt koers bitcoin verder onderuit: tot 34.000 dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van