Ga naar de inhoud
'Gaat ver, te ver'

Kritiek op 'merkwaardig' pleidooi voor crypto-verbod CPB-directeur

Beeld © Getty

Een verbod op cryptovaluta gaat veel te ver. Dat zeggen meerdere economen in reactie op het pleidooi van CPB-directeur Pieter Hasekamp. Volgens hem is sprake van een 'cryptozeepbel die onvermijdelijk zal klappen' en daarom moeten cryptovaluta in de ban. Een merkwaardig betoog, aldus critici. 

De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vestigde vanochtend met een column in Het Financieele Dagblad de aandacht op zich. Volgens hem is een verbod onder meer nodig vanwege het risico op een crash. Daarnaast hebben crypto's geen intrinsieke waarde, ze zijn alleen populair omdat andere mensen ze al hebben, voert Hasekamp aan. 

CPB-directeur
Lees ook:
CPB-directeur wil dat Nederland crypto's verbiedt: 'Klappen zeepbel onvermijdelijk'

"Crypto geen intrinsieke waarde? Dat geldt ook voor de euro", reageert Jacob Schoenmaker, beurscommentator voor RTL Z. Geld heeft alleen maar waarde omdat er vertrouwen in is, want een briefje van 50 is intrinsiek zo'n 2 cent waard, legt Schoenmaker uit. Dat geldt dus ook voor bitcoin, wil hij maar zeggen. 

Ook waarschuwen voor crash AEX?

De waarschuwing van Hasekamp voor een crash vindt Schoenmaker ook merkwaardig. Dat geldt dan bijvoorbeeld ook voor de AEX die op recordhoogte staat, vindt hij. "Er zijn meer bubbels, wat dacht je van het aandeel Tesla, dat verzevenvoudigd is in een jaar. Ga je daar dan ook voor waarschuwen?", vraag Schoenmaker zich af. 

"Ik snap wel waar het vandaan komt, als je het hele cryptoveld beziet", reageert Teunis Brosens, econoom van ING. "De meeste van de honderden, duizenden munten zijn onzin of erger, er zit ook gewoon oplichting en piramidespelen zitten er tussen, dus ik snap de zorg."

Verbod gaat te ver

Een verbod gaat alleen erg ver, te ver zelfs, vindt hij. En het is ook niet nodig, want er zijn al wetten om oplichters en bedriegers aan te pakken, daar hoef je geen cryptoverbod voor in te voeren. 

China
Lees ook:
China trapt koers bitcoin verder onderuit: tot 34.000 dollar

Hij wijst er verder op dat er in Europees verband gewerkt wordt aan regels voor cryptovaluta. "Vreemd om midden in dat proces ineens als Nederland dan in je eentje te besluiten 'nee, we gaan het toch verbieden'", vindt hij. 

Gevarieerd landschap

"Het trekt mensen van allerlei pluimage: idealisten, beleggers en mensen met minder goede bedoelingen. Een heel gevarieerd landschap en zo moet je er ook naar kijken", adviseert Brosens. "We moeten de tijd achter ons laten dat we het alleen maar als iets slechts zien."

Hart
Lees ook:
Hart van Elon Musk gebroken, koers bitcoin duikelt omlaag

Een verbod is trouwens praktisch ook onuitvoerbaar denkt hij. "We zijn hier China niet, dat met een firewall de hele toegang tot een bepaald netwerk kan afsluiten." Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe regels voor wat wel en niet mag. "Dat maakt het makkelijker om het kaf van het koren te scheiden", aldus Brosens. 

Een zwaktebod

Schoenmaker vindt dat het CPB beter zou kunnen kijken naar de redenen voor de populariteit van bitcoin. "De zorgen over het stimulerende beleid, het feit dat er biljoenen in de economie worden gestort en dat overheden voor biljoenen aan het lenen zijn", aldus Schoenmaker. "Ga daar dan wat aan doen, in plaats van te pleiten voor verbod. Dat is toch echt een zwaktebod", besluit hij z'n betoog. 

Online krijgen de twee economen bijval van hun collega Mathijs Bouman, die refereert aan de tulpenmanie in een tweet. 

Bitcoin slecht voor klimaat? Nu nog wel, maar dat kan veranderen

04:12