Ga naar de inhoud
Op en neer

Hart van Elon Musk gebroken, koers bitcoin duikelt omlaag

Tesla-topman Elon Musk. Beeld © EPA

De liefde van Elon Musk voor bitcoin is definitief bekoeld, zo lijkt het. De excentrieke techmiljardair twitterde een grapje over een stel dat uit elkaar gaat, vergezeld van de hashtag bitcoin en een gebroken hartje.

In een reactie op z'n eigen tweet plaatste Musk vervolgens nog een grapje, met daarin een verwijzing naar een in elkaar klappende koers.

Of Musk doelt op de koers van bitcoin is niet met zekerheid vast te stellen, maar het is wel precies wat er gebeurde. De koers van de cryptomunt verloor zo'n 5 procent van z'n waarde in de afgelopen 24 uur, blijkt uit data van de site Coinmarketcap. Op deze site worden koers van van cryptovaluta op verschillende handelsplatforms bijgehouden.

Daling na recordpiek

Op het moment van publicatie van dit artikel is één bitcoin zo'n 36.800 dollar (30.400 euro) waard, een flinke daling ten opzichte van de recordstand halverwege april van 63.000 dollar. Sindsdien daalde de munt weer flink in waarde, onder meer na nieuws dat China het handelen in crypto's lastiger wil maken.

China
19 mei:
China trapt koers bitcoin verder onderuit: tot 34.000 dollar

De gigantische uitschieters in de koers van 's werelds populairste cryptomunt lijken voor een groot deel te koppelen aan Musk. In februari kondigde hij aan dat zijn bedrijf Tesla betalingen in bitcoins zou accepteren en voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin had ingekocht. Dat zorgde voor een fikse koerssprong. 

Grillige tweets

Halverwege mei veranderde Musk van mening, vanwege de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de digitale munt.

Bekijk ook: is Bitcoin slecht voor het klimaat?

04:12
Wie een Tesla wil kopen kan niet meer met bitcoins betalen, liet Tesla-voorman Elon Musk vorige week weten op Twitter. Hij maakt zich zorgen over het energieverbruik van bitcoin en de gevolgen voor het klimaat. Heeft hij een punt?

Enkele dagen na het nieuws dat Tesla géén bitcoin als betaalmiddel meer accepteerde, dook de koers nog verder omlaag. Musk hintte in een tweet dat Tesla de aangekochte bitcoin à 1,5 miljard weer gaat verkopen. 

Ondanks de daling van de bitcoin in mei is de digitale munt nog steeds bijna vier keer zoveel waard als een jaar geleden. Ether, in totale waarde de tweede cryptomunt, is in een jaar tijd ruim tien keer zoveel waard geworden.

En
17 mei:
En wéér keldert koers Bitcoin door tweet van Tesla-baas Elon Musk