Ga naar de inhoud
Musk blijft geloven in crypto's

Tesla stopt met bitcoin om hoge CO2-uitstoot, koers onderuit

Een Tesla betalen in bitcoins zit er voorlopig niet meer in. Beeld © Artur Widak/ANP

Amper drie maanden nadat Tesla kopers de mogelijkheid bood om nieuwe elektrische auto's in bitcoins af te rekenen stopt de maker van elektrische auto's er alweer mee. Volgens het bedrijf zorgt de digitale munt voor te veel CO2-uitstoot.

Dat heeft Tesla-ceo Elon Musk woensdagnacht in een verklaring bekendgemaakt. "We maken ons zorgen over het snel toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor het minen van en betalen in bitcoins, met name steenkool, dat de ergste uitstoot heeft van alle brandstoffen."

Musk voegde eraan toe dat hij blijft geloven in de toekomst van cryptovaluta's, maar dat dit niet ten koste mag gaan van het milieu. Pas wanneer er energiezuinige alternatieven zijn, wordt de bitcoin weer omarmd. Het bedrijf zegt ook te kijken naar alternatieve munten die minder dan 1 procent van bitcoins energie gebruiken.

Meer stroom dan Zweden

De bitcoin is een energieverslindend project. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) kost het minen ervan zo'n 150 terawattuur per jaar. Dat staat gelijk aan bijna 40 kerncentrales à la Borssele. Daarmee verbruikt de bitcoin meer stroom dan heel Zweden.

Het stroomverbruik neemt bovendien alleen maar verder toe, omdat het steeds meer rekenkracht kost om bitcoins te kunnen minen. In 2024 wordt een verbruik van 300 terawattuur verwacht, berekenden Chinese onderzoekers vorige maand. De bitcoin verbruikt dan evenveel elektriciteit als Italië.

Critici wijzen hier al langer op. De meeste delvers van cryptomunten zijn te vinden in China, waar veel gebruik wordt gemaakt van steenkoolcentrales voor de opwekking van elektriciteit. Dit gaat dwars in tegen Tesla's missie om de wereldwijde energietransitie te versnellen.

Koers bitcoin onderuit

Tesla maakte begin februari bekend dat het bitcoin accepteert als betaling. Tegelijkertijd liet de maker van elektrische auto's weten dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht. Daar werden er vorige maand 10 procent van verkocht, goed voor een winst van 100 miljoen dollar. De rest blijft voorlopig op Tesla's balans staan, benadrukt Musk.

Na de mededeling van Musk nam de waarde van de bitcoin flink in waarde af. 's Werelds bekendste cryptovaluta daalde met meer dan 12 procent tot onder de 47.000 dollar. Ook andere digitale munten, zoals ethereum en dogecoin, gingen hard onderuit. Inmiddels staat de bitcoin weer boven de 50.000 dollar.

Bitcoin slecht voor klimaat? Nu nog wel, maar dat kan veranderen

04:12