Handel in NFT's

Anderhalf miljoen dollar geboden op eerste tweet ooit

06 maart 2021 16:06 Aangepast: 08 maart 2021 09:25
CEO van Twitter Jack Dorsey Beeld © Getty Images

Voor het geld hoeft hij het niet te doen, maar Twitteroprichter Jack Dorsey heeft zijn allereerste tweet (en de eerste ooit) te koop gezet. En hoewel iedereen 'em kan zien, zijn er toch mensen die er veel geld voor over hebben.

Op het moment van schrijven is het hoogste bod 1,5 miljoen dollar, uitgebracht door een crypto-ondernemer genaamd Sina Estavi. Hij is in een strijd verwikkeld met de Chinese tech-ondernemer Justin Sun. Die verhoogde zijn bod in de afgelopen uren meerdere keren. 

Waarom de twee bieders zo graag het eigendom op de tweet van Dorsey willen bemachtigen is onduidelijk. Vermoedelijk heeft het te maken met een aan cryptovaluta gerelateerd fenomeen dat razendsnel aan populariteit wint. Het gaat om NFT's, wat staat voor non-fungible token. 

Vastgelegd in de blockchain

Dat is een uniek eigendomskenmerk dat is vastgelegd in de blockchain, net als bijvoorbeeld bitcoins of ethereum.

Een NFT verschilt alleen op een cruciaal onderdeel van cryptovaluata. Waar je een bitcoin kunt omwisselen voor een andere en de ene euromunt dezelfde waarde heeft als de andere, is dat anders bij een NFT. Die vertegenwoordigt namelijk een digitale kunstuiting, zoals een gifje, filmpje of een tweet.

Er is maar één eerste tweet van Jack Dorsey, anders gezegd.

Schilderij of poster van schilderij

Dat het eigendomsrecht hiervan nu verhandeld kan worden, vergelijkt techsite The Verge met het verschil tussen het hebben van een kunstwerk van Monet of een poster ervan. Het laatste kan iedereen, het eerste is slechts weggelegd voor één persoon.

En die persoon kan flink verdienen als hij besluit de Monet te verkopen. Dat dit ook kan met digitale kunst, zorgt voor spectaculaire deals. De NFT's voor digitale kunstwerken worden voor miljoenen dollars verkocht, beschrijft The Verge. 

Iedereen kan het

Dat Dorsey nu zijn eerste tweet te koop heeft gezet via de site Valuables by Cent lijkt een reactie te zijn op het artikel van The Verge. De auteur van het stuk schertste namelijk dat iedereen zijn tweets nu kan proberen te verkopen als NFT.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitterbaas Dorsey en rapper Jay-Z starten bitcoinfonds

Dat kan ook echt, via de site Valuables by Cent. De koper krijgt een digitaal certificaat van de tweet, dat is ondertekend (digitaal wederom) door de auteur.

Met de koop creëert de koper een band tussen hem en de afzender van de tweet, claimen de initiatiefnemers van Valuables by Cent. Dit omdat de NFT een soort van handtekening van de tweet is. En dat kan vervolgens weer geld opleveren, net als gesigneerde honkbalplaatjes.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van