Weer een nieuw record

Bitcoin gaat als een speer en kost nu meer dan 23.000 dollar

17 december 2020 17:09 Aangepast: 17 december 2020 17:29
Beeld © Ozan KOSE / AFP

De koers van cryptomunt bitcoin is de afgelopen dagen geëxplodeerd en stond vandaag op een nieuwe recordhoogte van ruim 23.500 dollar (19.270 euro). Daarmee is de waarde sinds begin dit jaar al ruimschoots verdrievoudigd.

Bezitters van cryptomunten en dus ook van bitcoin, de bekendste crypto, zijn wel gewend aan heftige koersfluctuaties. Ook dit jaar hebben ze het een en ander meegemaakt.

Begin januari kostte een bitcoin nog een kleine 7300 dollar en vandaag was dat even 23.586 dollar. Medio maart werd met 4700 dollar een laagste prijs van het jaar neergezet. Ten opzichte van dat niveau is de koers van bitcoin de afgelopen negen maanden dus maar liefst vervijfvoudigd.

Vooral de laatste anderhalve dag ging het hard met bitcoin, met een koerswinst van ruim 20 procent sinds gisterochtend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

2017 en 2018: heftige bewegingen

Eind 2017 was een bitcoin al even 20.000 dollar waard. Dat was op 17 december van dat jaar, vandaag precies drie jaar geleden. Voor bezitters van bitcoin is het te hopen dat de koers in de komende tijd geen afspiegeling is van toen.

In vijf dagen tijd kelderde de prijs van bitcoin destijds namelijk tot onder de 12.000 dollar en nog eens zes weken later was daar nog iets meer dan de helft van over.

PayPal en grote beleggers

Er is nog altijd scepsis over cryptomunten, maar de koers van bitcoin wordt nu gesteund doordat grote bedrijven belangstelling krijgen. Zo gaat PayPal vanaf begin volgend jaar betalingen bij webwinkels in cryptovaluta faciliteren.

Volgens de grote zakenbank JP Morgan zorgt de toenemende interesse van grote beleggers ervoor dat er meer geld wordt gestoken in cryptomunten.

In augustus kondigde vermogensbeheerder Fidelity de lancering van een Bitcoin beleggingsfonds aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cryptomunt van Facebook heeft nieuwe naam: diem

ECB en Fed vs. libra

Centrale banken zoals de ECB (Europese Centrale Bank) en de Amerikaanse Fed studeren op hun eigen digitale munten. Zij willen niet het initiatief laten aan bedrijven zoals Facebook, dat plannen heeft voor de libra, inmiddels omgedoopt in diem.

"Als bijvoorbeeld de diem of de zogeheten stablecoins op grote schaal worden gebruikt, dan geef je in feite de controle over het geld uit handen aan een bedrijf", zei Wim Boonstra, speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch en bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de VU in Amsterdam, eerder dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Digitale euro' weer een stap dichterbij: dit kun je verwachten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van