Cryptocurrency

Bitcoin ruim 15.600 dollar waard, hoogste niveau sinds januari 2018

06 november 2020 09:27 Aangepast: 06 november 2020 09:35
Beeld © Getty

De koers van cryptomunt bitcoin is fors omhoog geschoten in de afgelopen dagen, tot het hoogste niveau sinds januari 2018. Het uitblijven van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelt mogelijk mee, maar dat is niet de enige reden.

In de afgelopen dagen steeg de koers van de belangrijkste cryptomunt van grofweg 13.350 dollar op 3 november tot 15.700 dollar vandaag, blijkt uit data van CoinMarketCap. Dat komt neer op een stijging van ruim 17 procent. 

De koersstijging liep min of meer synschroon met het tellen van de stemmen in de Verenigde Staten en de steeds verder oplopende spanning in het land. "Onzekerheid zet altijd aan tot kopen, van bijvoorbeeld goud. Maar ik weet niet of dat positief is voor bitcoin", analyseert Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. 

Er speelt meer

"Alles gaat omhoog", plaatst hij nog een kanttekening bij de koersstijging. Beleggers reageren daarmee op het besluit van de Bank of England om 166 miljard euro extra in financiële markten te pompen en de verwachting dat de Amerikaanse Fed extra maatregelen neemt om de economie te stutten. 

Een andere reden voor de koersopleving van bitcoin is het plan van het Amerikaanse Openbaar Ministerie om voor meer dan 1 miljard dollar aan bitcoin in beslag te nemen. Het gaat om bitcoin die zijn verdiend via de criminele online marktplaats Silk Road, meldt persbureau Bloomberg.

Hoogste koers sinds januari 2018

De koers van bitcoin stond in januari 2018 voor het laatst zo hoog, nadat in december 2017 de hoogste koers ooit werd gehaald van 19.783 dollar. Op zondag 7 januari piekte de koers nog een keer tot ruim 17.500 dollar, daarna ging de koers hard omlaag. 

Dit jaar herstelde de koers weer enigszins, met een piek van 12.600 dollar in oktober. Dat was te danken aan het besluit van betaaldienst Paypal om betalingen in cryptovaluta mogelijk te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Oktober:

Bitcoin schiet naar jaarrecord met hulp van PayPal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van