Cryptocurrency

DNB: blockchain voldoet niet aan eisen voor betalingsverkeer

07 juni 2018 15:00 Aangepast: 07 juni 2018 16:29
Klaas Knot, president van DNB

Sommige goeroes weten het zeker: blockchain gaat een grote rol spelen in ons financiële systeem. Maar voorlopig ziet de toezichthouder het nog niet helemaal zitten. Volgens De Nederlandsche Bank voldoet blockchain (nog) niet aan de strenge eisen die worden gesteld aan de financiële marktinfrastructuur.

​Van ING tot ABN Amro, elke bank heeft tegenwoordig wel zijn eigen blockchainlab. Zo ook toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Drie jaar geleden begon DNB aan diverse blockchainexperimenten. Vier prototypes werden ontwikkeld om meer te leren over de technologie en te onderzoeken hoe bruikbaar blockchain eigenlijk is voor de financiële markten.

De toezichthouder concludeert: nog niet zo bruikbaar. Blockchaintechnologie heeft vooralsnog onvoldoende capaciteit, verbruikt te veel energie en je kan niet helemaal zeker zijn van de correcte afronding van een betaling.

Huidig systeem is beter

Bij het betaalsysteem dat we nu gebruiken is dat anders, schrijft DNB. "De huidige betalingsverkeersystemen zijn zeer efficiënt, kunnen grote volumes aan en leveren de juridische zekerheid van het voldaan hebben van een betaling."

En: "De geteste blockchain-oplossingen tonen aan dat die niet voldoende efficiënt zijn, wat betreft kosten en energieverbruik, en ze kunnen de grote aantallen transacties niet aan."

Misschien in de toekomst

DNB ziet ook mogelijke voordelen van de technologie: met blockchain zou de infrastructuur van de financiële markten mogelijk weerbaarder kunnen worden tegen aanvallen van buitenaf. Bovendien sluit de toezichthouder niet uit dat door verbeteringen de technologie in de toekomst wel aan alle regels zal voldoen.

Blockchain-expert bij Capgemini Jan-Willem Burgers begrijpt niet helemaal waarom DNB heeft gekeken hoe blockchain de betalingsinfrastructuur van 'fiat geld' (zoals euro's en dollars) zou kunnen verbeteren. Volgens hem is de blockchain daar sowieso helemaal niet geschikt voor.

Blockchain niet nodig 

​"Het is alsof je zou testen of het een goed idee is om een tank aan te schaffen om de dagelijkse boodschappen te doen. Je hoeft geen experimenten te doen om tot een oordeel te kunnen komen," aldus Burgers. 

Wat niet betekent dat het huidige betalingssysteem geen opknapbeurt kan gebruiken. Burgers: "Die mogelijkheden zijn er wel degelijk, en een stukje betere inzet van bestaande technologieën en cryptografie kunnen daarbij helpen. Maar ik zie geen reden om daar een blockchain-ontwerp voor te gebruiken."

Andere experimenten waren interessanter geweest

Het was volgens de Capgemini-expert interessanter geweest als DNB experimenten had gedaan met een geldsoort, zoals bitcoin, dat 'de competitie aangaat met fiat geld'.

"Je zou boven op Bitcoin eventueel een geavanceerd betalingssysteem kunnen bouwen dat in de buurt komt van het gemak waarvan we nu van genieten met ons huidige fiat betalingssysteem, zonder dat het zijn decentrale karakter verliest."

Meer weten over blockchaintechnologie? Kijk De Grote Cryptoshow terug over blockchain. In onderstaande video legt Frederieke uit waarom blockchain zo veilig is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van