Cryptocurrency

CPB: stabilisatie cryptokoersen kan leiden tot financiële crisis

29 mei 2018 14:31 Aangepast: 30 mei 2018 07:55
Beeld © Getty Images

Cryptocurrency's staan bekend om de forse koersschommelingen en de bijbehorende risico's voor beleggers. Maar, waarschuwt het Centraal Planbureau: de risico's worden pas echt groot als de koersen stabiliseren. Als dat gebeurt, kan dat in het uiterste geval leiden tot een nieuwe wereldwijde financiële crisis zoals in 2008.

Die crisis werd veroorzaakt omdat Amerikaanse banken hypotheken hadden verstrekt aan klanten die dat eigenlijk helemaal niet konden betalen. Die hypotheken werden vervolgens als nieuwe financiële producten doorverkocht aan andere banken, waardoor onduidelijk was wat de achterliggende waarde en bijkomende problemen waren.

Toen hypotheekhouders hun leningen niet meer konden aflossen, moesten banken fors afschrijven op deze zogenaamde subprime-hypotheken-derivaten. Dat leidde uiteindelijk tot het bankroet van Lehman Brothers en de financiële crisis in 2008. 

'Ernstig geraakt'

Eenzelfde scenario ziet het CPB als de koersen van crypto's zullen stabiliseren. Als dat gebeurt, zullen professionele beleggers waarschijnlijk bereid zijn om geld uit te lenen voor investeringen in crypto's. Als de prijzen dan toch ineens hard dalen, kunnen financiële instellingen 'ernstig geraakt' worden.

Ook als die financiële instellingen zelf niet investeren vanwege de risico's, dan doen hun klanten dat mogelijk wel. En niet alle private beleggers zijn even goed op de hoogte, schrijft het CPB in het jaarlijkse rapport over de risico's voor de financiële markten.

Slechts 2 procent leent om te investeren

Er is nog geen reden voor paniek: slechts 2 procent van de Nederlandse beleggers heeft geld geleend om te kunnen investeren in crypto's, meldt het CPB.

Kortom: er zijn op dit moment geen grote risico's voor Nederlandse financiële instellingen bij een cryptocrash. Daarnaast wordt er maar weinig gehandeld. Het CPB schat dat er in Nederland per maand voor 150 miljoen euro in bitcoins gehandeld wordt.

Handelen

Dat is dan waarschijnlijk vooral door mensen die speculeren op de koerschommelingen. Ruim 60 procent van alle bitcointransacties tot nu toe wisselde minder dan een keer per jaar van eigenaar, blijkt uit een analyse van het CPB. Minder dan 10 procent werd minstens een keer per maand of vaker verkocht. 

Miniatuurvoorbeeld

Op dit moment is een bitcoin 7445 dollar waard op de site Coinmarketcap, dat een gewogen gemiddelde bijhoudt van meerdere handelsplatforms voor bitcoins.

Gevolgen voor centrale bankiers

Het CPB ziet nog een groot risico bij succes voor cryptocurrencies. Stel dat één cryptomunt heel succesvol wordt en zelfs als stabiel betaalmiddel gebruikt wordt, dan heeft dat gevolgen voor het beleid van centrale banken.

Die kunnen dan minder invloed uitoefenen op de hoogte van de rente en de hoeveelheid geld die in omloop is. Maar de kans dat er een crypto boven alle andere uitstijgt, is volgens de rekenmeesters van het kabinet klein. 

Meer op rtlz.nl:
Verslaafd aan bitcoins? Daar is nu een afkickkliniek voor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van