Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cryptocurrency

Betaal je inkomstenbelasting over minen bitcoins? Misschien, zegt fiscus

28 mei 2018 19:14 Aangepast: 29 mei 2018 09:04
Beeld © Getty

Dat je vermogensbelasting betaalt over de waarde van je cryptogeld is bekend. Maar wat nou als je zelf minet, geldt dat dan ook als inkomen? Waarschijnlijk niet.

Dat schrijft staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, in een brief aan de Tweede Kamer over de fiscale aspecten van cryptovaluta.

Omdat cryptovaluta, en zeker het massale gebruik ervan, een relatief nieuw fenomeen zijn, is niet altijd duidelijk hoe en hoeveel belasting je erover moet betalen. Een troost: ook de fiscus zelf worstelt nog.

Is minen een inkomstenbron?

Eén zo'n vraag is bijvoorbeeld of het minen van bitcoins als bron van inkomen geldt. Dat wil zeggen, vallen geminede cryptovaluta in box 1, waar naast loon onder andere ook belastbaar inkomen zoals winst uit een onderneming maar ook fooien en andere inkomsten vallen?

Minen?

Om cryptotransacties goed te keuren is extreem veel rekenkracht nodig. Je kunt daarvoor je computer (of een heel netwerk) beschikbaar stellen. In ruil daarvoor krijg je zelf een vastgestelde hoeveelheid nieuwe cryptomunten. Dat proces heet minen.

Het korte antwoord is: waarschijnlijk niet. Volgens de staatssecretaris zal bij minen én handel in cryptovaluta door een natuurlijk persoon 'vermoedelijk niet snel sprake zijn van een bron van inkomen'.

Inspecteur bepaalt

Maar het hangt van een aantal factoren af: zo is het de vraag of er winst wordt beoogd én of er voordeel te verwachten is.

Daarbij spelen de investeringen die je ervoor moet doen een rol net als het moment waarop je begint met minen. Bij een nieuwe munt is het namelijk doorgaans zo dat je per transactie relatief veel munten minet, later wordt dat steeds minder.

Al bij al vermoedt de staatssecretaris zoals gezegd dat voor particulieren minen niet als bron van inkomsten gaat tellen, en dus ook niet zo belast wordt. Maar: uiteindelijk is het 'ter beoordeling van de inspecteur'. Voor bedrijven die professioneel minen geldt wel dat de opbrengsten hetzelfde worden belast als andere bedrijfsinkomsten.

Vermogensbelasting

Vermogensbelasting dan? Ja, dat moet je zeker betalen over je bitcoins, dat was al bekend. Je betaalt belasting over de waarde van je bezitting op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Tot 30.000 euro ben je daar trouwens van vrijgesteld.

Maar de vraag is wel: wat is dan de waarde van je bitcoins of andere crypto's op die peildag? De prijs van de digitale munten wisselt namelijk vaak sterk per handelsplatform. De koers op het gebruikte omwisselplatform is volgens Snel 'de meest voor de hand liggende koers' om te hanteren.

Betaald krijgen in cryptomunten

En wat nou als je als werknemer betaald krijgt in cryptovaluta? De Belastingdienst ziet dat als loon in natura. Dat wil zeggen dat de waarde omgerekend moet worden in euro's en over dat bedrag moet alsnog belasting betaald worden.

Bedrijven die betaald krijgen in bitcoins of andere crypto's moeten dat omrekenen in euro's en dat bedrag moet tot de omzet worden gerekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van