Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Bitcoin is en blijft populairste crypto onder Nederlandse beleggers

Beeld © EPA

Ondanks de forse koersschommelingen in het afgelopen halfjaar, is en blijft bitcoin de populairste cryptomunt om in te investeren voor Nederlanders.

Van al het door Nederlanders in cryptovaluta geïnvesteerde geld zit 43 procent in bitcoin, blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim 7300 Nederlanders ouder dan 18. De rest van het geïnvesteerde geld zit onder meer in ethereum, ripple, litecoin en dogecoin. 

Miniatuurvoorbeeld

Dat de meeste cryptobeleggers in bitcoin hebben geïnvesteerd, is niet zo verwonderlijk. Maar liefst 95 procent van Nederlandse consumenten kent bitcoin, volgens het onderzoek. De naam bitcoin is zelfs bekender dan cryptovaluta, dat 57 procent kent.

Investeren? In bitcoin (of ripple of ethereum)

Die naamsbekendheid speelt ongetwijfeld mee bij de keuze van mensen die nadenken om in cryptocurrencies te investeren. Van de mensen die dat van plan zijn, overwegen twee op de vijf om dat in bitcoin te steken, daarnaast zijn ripple en ethereum populair.

De koers van bitcoin steeg eind vorig jaar naar bijna 20.000 dollar, maar daalde ook hard, tot minder dan 7000 dollar in februari en maart. Maar in de afgelopen weken krabbelde de koers weer enigszins op, tot iets onder de 10.000 dollar.

Forse koersschommelingen

Het aantal Nederlanders dat investeert in cryptovaluta is vanwege de grote koersstijgingen en de media-aandacht hard gestegen. Eind januari hadden zo'n 580.000 Nederlanders cryptovaluta in hun bezit, bleek uit onderzoek van Kantar TNS. 

Dat zijn dan vooral hoogopgeleide mannen, tussen de 18 en 34 jaar met een bruto maandinkomen van 3500 euro. Gemiddeld zijn ze per dag 25 minuten bezig met crypto's, meldt Multiscope.