Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Leeggeroofde cryptobeurs Coincheck vindt koper

Beeld © Getty

De Japanse cryptobeurs Coincheck, die in januari slachtoffer werd van een grote roof, wordt overgenomen door onlinebroker Monex. Monex legt omgerekend zo'n 27 miljoen euro neer voor Coincheck.

Bij de hack van Coincheck werd voor zo'n 500 miljoen dollar aan cryptomunten gestolen. Het was een van de grootste kraken van crypto's ooit.  

Bovenop de koopsom zal Monex in de komende drie jaar de winsten delen met de huidige aandeelhouders. 

Na de overname zal topman Koichiro Wada van Coincheck aftreden en worden vervangen door een bestuurder van Monex. Wada bouwde Coincheck uit van een blogplatform naar de op één na grootste handelaar voor cryptomunten in Japan.

Koers Monex stijgt

De overname komt nadat er in Japan is gepleit voor meer regulering. Monex krijgt met de overname kennis en technologie rond digitale valuta's in huis. Er werd al een tijdje gespeculeerd op een aankoop van Coinckeck door Monex.

Sinds de Japanse krant Nikkei meldde dat Monex een overname overwoog is de koers van Monex al met 40 procent gestegen.

Onderzoek naar hack

Monex maakt in januari nog de hoogste kwartaalwinst in drie jaar bekend.

Coincheck heeft de 260.000 klanten vergoed voor de hack. Nog altijd is niet exact duidelijk wie de dieven waren. Naar verluidt is de Zuid-Koreaanse geheime dienst een onderzoek begonnen naar mogelijke Noord-Koreaanse betrokkenheid bij de diefstal.