Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cryptocurrency

Telegram haalt 1,7 miljard op met cryptobeursgang - en er komt nog meer

30 maart 2018 16:27 Aangepast: 30 maart 2018 16:27
Pavel Durov, de oprichter van Telegram Beeld © Getty Images

Chatapp Telegram heeft nog eens 850 miljoen dollar opgehaald voor de meest waardevolle initial coin offering (ICO) ooit. Voor de beursgang van de eigen cryptomunt is inmiddels al 1,7 miljard dollar (1,4 miljard euro) binnen.

De nieuwe 850 miljoen dollar is afkomstig van 94 investeerders, blijkt uit een document dat is ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC. In een eerdere ronde haalde het bedrijf ook al 850 miljoen dollar op, daar hebben 81 investeerders deelgenomen.

LEES OOK: Chat-app Telegram kan miljarden ophalen met eigen cryptomunt 

Er komt nog meer

Daarmee is het mogelijk nog niet klaar. In het document dat het bedrijf bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend staat dat Telegram 'mogelijk nog een of meerdere opvolgende offerings overweegt'.

De New York Times wist eerder al te melden dat er gewerkt werd aan een derde investeringsronde. Volgens bronnen van Forbes gold in de eerste ronde dat inschrijvers minstens 20 miljoen dollar moesten inleggen. Er was ook een vriendenprijsje, dat ging om een half miljoen dollar.

Telegram Open Network

Een ICO is vergelijkbaar met een beursgang, maar dan voor cryptovaluta. Met een ICO kan een bedrijf geld ophalen om hun nog te bouwen toepassing op de blockchain verder te ontwikkelen.

Telegram werkt aan TON, dat staat voor Telegram Open Network. In 2021 zal die naam aangepast worden naar The Open Network. Dan wordt het bestuur overgenomen door de TON Foundation.

'Miljoenen transacties per seconde' 

TON werkt met cryptocurrency Gram. Het doel van het netwerk is om hoge transactiesnelheden mogelijk te maken, hoger dan die van Bitcoin en Ethereum. Volgens beleggersdocumenten zou het een concurrent van Visa en Mastercard kunnen worden.

Telegram stelt dat ze meerdere blockchains willen gebruiken om die snelheid te halen. Dat zou het mogelijk moeten maken om miljoenen transacties per seconde te verwerken.

6,6 miljard dollar

In totaal worden er vijf miljard Grams vrijgegeven. De investeerders die in de eerste ronde hebben ingelegd betaalden 37 cent per token. Volgens de New York Times betaalden investeerders in de tweede ronde 1,33 dollar per Gram - wat zou betekenen dat de complete valuta zeker 6,6 miljard dollar waard zal worden.

Het geld dat met de ICO wordt opgehaald wordt door Telegram gebruikt voor apparatuur, bandbreedte, kantoorhuur en salarissen van personeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van