Cryptocurrency

Rechtszaak tegen cryptobeurs Coinbase om 'handel met voorkennis'

05 maart 2018 15:50 Aangepast: 18 maart 2018 03:32
Stijgende grafiek Beeld © Getty Images

Cryptocurrencybeurs Coinbase heeft een collectieve aanklacht aan de broek gekregen. Een groep investeerders die de beurs gebruikten beschuldigen het bedrijf van handel met voorkennis op het moment dat bitcoin cash gelanceerd werd.

De eisers stellen dat Coinbase hun medewerkers ver voordat bitcoin cash, een afsplitsing van bitcoin, werd toegevoegd aan de beurs op de hoogte stelde van de lancering. Volgens de groep investeerders tipte Coinbase de eigen medewerkers een maand voordat ze het handelen in bitcoin cash toestonden, blijkt uit de aanklacht die vorige week donderdag werd ingediend. 

Snelle handel

Op 19 december 2017 maakte Coinbase plotseling bekend dat ze de handel zouden toestaan. Mensen die dat al wisten begonnen onmiddellijk met handelen, waardoor de prijs erg snel steeg.

ZIE OOK: Bankrekeningen leeggeplunderd door fout bij cryptobeurs Coinbase

Na een paar minuten stopte Coinbase de handel in bitcoin cash. Alle openstaande orders werden gecanceld. Insiders hadden hun deel al verkocht, Coinbase zei zelf dat handel werd stilgelegd dat het de beschikbaarheid van de cryptomunt niet kon garanderen en daarom stopte.

Open en weer dicht

Op 19 december werden er meer dan 4400 bestellingen geplaatst, waarvan er 3461 werden uitgevoerd. Dat staat volgens het rechtbankdocument gelijk aan 15,5 miljoen dollar aan handel. De prijs van bitcoin cash steeg op Coinbase met 200 procent naar meer dan 8499 dollar.

De mensen die bestellingen plaatsten waren voorbereid op de handel. Doordat zij zo snel bestelden was er weinig voorraad meer over. Binnen twee minuten kwamen er restricties op de handel, stellen de eisers.

Een dag later kon er wel weer gehandeld werden, maar ook op 20 december ging de beurs vrij snel weer op slot. De mensen die eerder informatie hadden gekregen konden in dat tijdsbestek tussen openen en sluiten wel handelen.

Onderzoek naar voorkennis

De geruchten over handel met voorkennis deden al snel de ronde. Coinbase-ceo Armstrong beloofde dat er een intern onderzoek zou komen naar eventuele handel met voorkennis. Hij stelde ook dat Coinbase een beleid hanteerde waarbij werknemers niet mogen handelen in bitcoin cash.

Over het interne onderzoek is tot nu toe niet meer duidelijk geworden, maar Armstrong beloofde destijds wel hard op te treden als er sporen van handel met voorkennis gevonden zouden worden. 

Op 9 januari gaf Adam White, een van de managers van Coinbase, toe dat werknemers ruim een maand voor de lancering op de hoogte waren gesteld. Volgens het rechtbankdocument ‘hadden de werknemers een maand om strategieën te bedenken om toch te handelen, ondanks het formele verbod’.

Collectieve rechtszaak 

De rechtszaak is een zogenoemde 'class action lawsuit', een collectieve rechtszaak die namens een grote groep mensen gevoerd wordt. Het is een typisch Amerikaans verschijnsel. Het rechtbankdocument stelt ook dat het niet duidelijk is hoe groot de groep is: op het moment van lanceren had Coinbase meer dan 11 miljoen klanten. 

Er wordt een schadevergoeding geëist. Hoe hoog die schade precies is, en hoe hoog een eventuele vergoeding dus zou moeten zijn, moet tijdens de zaak bepaald worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van