Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Toezichthouder VS opent aanval op cryptobeursgangen

Beeld © Getty

Bij tientallen crypto-ondernemers viel in de afgelopen weken een dagvaarding op de deurmat. De Amerikaanse beurstoezichthouder is op ICO-jacht.

​Een ICO, initial coin offering, is een soort beursgang in de cryptocurrency-wereld. Een blockchain- of cryptovalutastartup kan op die manier geld ophalen, om zo aan de onderneming en achterliggende technologie te bouwen. 

Het is een 'new kid on the block', en toezichthouders wereldwijd houden de miljardenbusiness (ruim 8,5 miljard dollar tot nu toe) steeds nauwgezetter in de gaten. De Amerikaanse toezichthouder SEC, Securities and Exchange Commission, lijkt nu vrij proactief op zoek te gaan naar ondernemers die zich niet aan de regels houden.

Toch maar afgeblazen

In sommige gevallen wordt een ondernemer bevraagd als de ICO nog niet heeft plaatsgevonden. Meer dan twaalf bedrijven hebben daarom de cryptobeursgang uit moeten stellen, zegt een toezichthouder tegen de Wall Street Journal.

Een advocaat vertelt vandaag aan Coindesk over het 25 pagina’s tellende document dat zijn cliënt ontving. De ondernemer in kwestie moet 'hypergedetailleerde' vragen beantwoorden over de ICO in kwestie. "Voor elk normaal persoon die hierop moet antwoorden zou het een hel zijn."

Meer toezicht is goed

Volgens de advocaat is de afhandeling van zulke verzoeken gesneden koek voor grote financiële instellingen. Voor een startup is het haast ondoenlijk. Advocaten schatten in dat er in de afgelopen maanden zo'n 80 dagvaardingen en verzoeken om informatie bij ondernemers op de mat zijn gevallen.

Overigens verwelkomen veel crypto-ondernemers meer toezicht. In Nederland was er in januari een rondetafelgesprek over cryptovaluta. Van criticus tot bitcoinondernemer: alle deelnemers waren voorstander van meer toezicht en regels rond cryptobeursgangen.

Veel bedriegers

Zo gek is dat niet. Tussen de ICO's zitten veel bedriegers. Uit een nog te publiceren studie van MIT blijkt dat 270 tot 317 miljoen dollar van het opgehaalde geld naar scams of fraude is gegaan, schrijft de Wall Street Journal. Daarnaast zijn er nog de vele ondernemers die zich - mogelijk - niet aan de Amerikaanse wet houden.

Een voormalig commissaris van de SEC en huidig bestuurder van een blockchainbedrijf noemde de ICO-markt vorige week 'het wilde westen' en 'de Wolf of Wallstreet op steroïde', aldus dezelfde krant.

AFM doet nog even niks

Hoewel de handen van de Nederlandse toezichthouder AFM al jeuken, kan de autoriteit nog weinig doen. Dat legde Lars van de Ven, fintechspecialist bij de AFM, uit bij het rondetafelgesprek.

Hoewel ICO's net zoals een normale beursgang worden gebruikt om geld op te halen voor bedrijfsfinanciering, zorgt de manier waarop dat gebeurt ervoor dat de strenge regels die normaal daarvoor gelden niet opgaan.

Zo is een prospectus, waarin beleggers kunnen lezen wat de risico's zijn, bij ICO's niet verplicht. Nieuwe regels moeten in Europees verband worden bedacht, stelde Van de Ven. Wanneer onder de term 'effect' ook ICO's gaan vallen, wordt toezicht houden bijvoorbeeld makkelijker. 

Wil je weten wat een ICO precies is? In onderstaande video legt redacteur Frederieke Hegger het uit.