Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Voorverkoop Venezolaanse cryptomunt petro 'levert 735 miljoen op'

Nicolas Maduro, president van Venezuala, tijdens een toespraak over cryptomunt petro. Beeld © AFP

De Venezolaanse cryptomunt petro heeft volgens president Nicolas Maduro in de eerste dag van de voorverkoop 735 miljoen dollar (597 miljoen euro) opgeleverd. De petro is bedoeld om Amerikaanse sancties te omzeilen en het land uit de economische malaise te halen.

Dat is hard nodig. Venezuela kampt met hyperinflatie en de Venezolaanse munt bolivar duikt naar een dieptepunt.

Of de petro inderdaad honderden miljoenen heeft opgeleverd valt niet te controleren. Volgens Reuters, die de aankondiging van Maduro volgde, gaf hij geen details over de investeerders en toonde hij ook geen bewijs dat het geclaimde bedrag daadwerkelijk is opgehaald.

Superman

"Vandaag wordt er een cryptocurrency geboren die Superman aankan", zei Maduro, die met het stripfiguur refereerde aan de Verenigde Staten. Tijdens de aankondiging op de staatstelevisie stond Maduro tussen petro-miners.  

Volgens de president kan de petro ook gebruikt worden door toeristen, het kopen van benzine en olietransacties.

Miniatuurvoorbeeld

Maduro (midden) naast petro-miners. (Foto: AFP)

Website met whitepaper

Gisteren werd ook de officiële petro-website live gezet met daarop instructies om een wallet aan te maken en een uitgebreide whitepaper over de cryptomunt. Het plan is dat de petro volgende maand door iedereen gekocht kan worden.

Blockchain-kenners denken dat de petro niet echt veel geld binnen zal halen. Ze waarschuwen dat het een 'shitcoin' is, een cryptomunt waar na verloop van tijd niemand meer in gelooft.  

6 miljard

Wel is het een interessant experiment om te volgen, vindt Hardwin Spenkelink, blockhain-expert bij KPMG. Het is namelijk voor het eerst dat er een cryptomunt uitkomt die gesteund wordt door een overheid. Al had hij liever gezien dat het experiment werd uitgevoerd in een wat stabielere economie dan die van Venezuela. 

In totaal komen er 100 miljoen petro's op de markt die volgens Maduro net iets meer dan 6 miljard dollar waard moeten zijn. Elke petro is gekoppeld aan een vat ruwe Venezolaanse olie, die op het moment iets meer dan 60 dollar waard zijn.

Meer op rtlz.nl:
Venezuela's cryptomunt petro: slimme vondst Maduro of shitcoin?