Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

AFM legt dwangsom op aan cryptoplatform Zoomtrader

Beeld © Zoomtrader

De Autoriteit Financiële Markten wil opheldering van Capital Force, het bedrijf achter handelsplatform Zoomtrader, over wat het allemaal uitspookt in Nederland. De AFM verdenkt het bedrijf ervan zonder vergunning risicovolle beleggingsproducten aan te bieden.

Via Zoomtrader kan onder andere in meerdere soorten binaire opties op verschillende cryptocurrency's worden gehandeld. Bij de AFM zijn meldingen binnengekomen van Nederlanders die via Zoomtrader in binaire opties hebben gehandeld én dat het bedrijf zich specifiek op de Nederlandse markt richt.

Mag niet zomaar

Dat mag niet zonder de juiste vergunning van de AFM of een andere Europese toezichthouder voor het aanbieden van beleggingsdiensten. Om te achterhalen of Zoomtrader inderdaad illegaal diensten aanbiedt, vroeg de AFM in december om informatie.

Maar uit het dossier blijkt dat de toezichthouder ondanks verschillende pogingen geen contact kreeg met Zoomtrader. Om het bedrijf toch tot actie te bewegen is daarom een last onder dwangsom opgelegd.

5000 euro per dag

Voor iedere dag dat Zoomtrader niet de informatie verstrekt die de AFM wil hebben, krijgt het een boete van 5000 euro, met een maximum van 50.000 euro. Op 12 februari verliep de laatste kans voor Zoomtrader om te antwoorden zonder financiële schade.

De AFM wil bijvoorbeeld precies weten welke diensten Zoomtrader allemaal aanbiedt. Ook wil de toezichthouder van alle Nederlandse klanten de naw-gegevens en een zeer precies overzicht van hun transactiegeschiedenis en alle diensten en producten die die klanten hebben afgenomen.

Zoomtrader was ook voor RTL Z niet bereikbaar voor commentaar.

Binaire opties

Binaire opties zijn zeer risicovolle financiële producten waarmee speculanten kunnen gokken op een waardestijging of -daling van een onderliggende waarde, zoals een valuta of een aandeel. Daarbij loop je de kans om binnen korte tijd je hele inleg kwijt te raken of een forse winst te maken.

Dat kan bijvoorbeeld als volgt in zijn werk gaan. Je koopt een binaire optie en voorspelt dat de bitcoin binnen een uur stijgt naar 10.000 dollar. Je spreekt af dat je je inleg (bijvoorbeeld 100 euro) en een premie (zeg, 80 euro) terugkrijgt als je voorspelling uitkomt. Dat geeft een rendement van 80 procent.

Komt je voorspelling niet uit? Dan ben je in een klap je hele inleg van 100 euro kwijt.

De AFM waarschuwt al langer voor binaire opties en werkt in Europees verband aan het aan banden leggen ervan.

Bron: RTL Z