Cryptocurrency

ABN Amro biedt binnenkort rekeningen aan op de blockchain

15 februari 2018 13:28 Aangepast: 15 februari 2018 14:03

Bedrijven die geld van hun klanten moeten beheren, kunnen binnenkort individuele blockchainrekeningen openen voor hun klanten via ABN Amro.

De bank is gestart met een pilot en wil dit jaar nog een alternatief voor de derdengeldrekening op de markt brengen. 

Normaal hebben bedrijven die geld van hun klanten moeten vasthouden maar zelf geen bank zijn zo'n derdengeldrekening. Denk aan een notaris die tijdelijk de koopsom van een woning overgemaakt krijgt. Dat geld gaat naar een aparte rekening, zodat dat geld afgeschermd is van bijvoorbeeld een faillissement van de notaris.

Minder administratief gedoe

Bij een derdengeldrekening komt een hoop administratieve rompslomp kijken, omdat de toezichthouders geïnformeerd moeten worden over de bedragen per klant. Een ondernemer met geld in beheer heeft normaliter één derdengeldrekening voor alle klanten. Via ABN Amro kunnen ondernemers straks voor elke klant een individuele blockchainrekening openen.

Dit moet een beter overzicht bieden en tegelijkertijd de administratieve rompslomp verminderen. De afsplitsing naar individuele klanten heeft immers al plaatsgevonden; dat scheelt een hoop administratief gedoe als je moet rapporteren aan de toezichthouder.

Pilot met Nxchange

Wat ABN Amro in rekening gaat brengen voor deze blockchainrekeningen, en of het nieuwe alternatief ook goedkoper wordt dan de derdengeldrekening, weet de bank nog niet. 

Aandelenbeurs Nxchange gaat als eerste aan de slag met de blockchainrekening. De twee partijen gaan samen kijken wat werkt en wat niet, daarna wordt de dienst voor meer ondernemers beschikbaar. Een woordvoerder van ABN Amro laat aan RTL Z weten dat de opschaling naar verwachting 'in de loop van het jaar' plaats zal vinden.

Wat is blockchain?

Blockchain is de technologie achter bijvoorbeeld cryptovaluta bitcoin. Veel financiële instellingen, zoals ABN Amro, zijn geïnteresseerd in de technologie, omdat daarmee de registratie van eigendom in de toekomst efficiënter zou kunnen verlopen. In onderstaande video legt Bright-redacteur Bram van Dijk uit hoe die technologie werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van