Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Bitcoin bijna weer op 10.000 dollar, litecoin stijgt dik 15 procent

Beeld © Getty Images

De bitcoin is na weken van malaise weer bijna 10.000 dollar waard. Ook veel grote altcoins zitten in de lift maar vooral litecoin laat een flinke stijging zien.

De bitcoinkoers steeg over de afgelopen 24 uur dik 8  procent, en staat op moment van schrijven op op de Coinmarketcap-index op 9600 dollar (bijna 7700  euro) nadat hij eerder op de dag boven de 9900 dollar stond. Daarmee blijft de waarde van de bekendste cryptomunt nog steeds ver achter bij de top van dit jaar: dik 17.500 dollar.

Ook ethereum (plus 5,9 procent), ripple (plus 6,1 procent) en bitcoin cash (plus 5,4 procent) gaan omhoog. Maar opvallendste stijger is litecoin die op moment van schrijven een plus van dik 15 procent noteert in de afgelopen 24 uur.  Een litecoin is zo'n 217 dollar waard.

Enorme koersstijging

Daarmee zwakt de groei litecoin zelfs alweer wat af. Gisteren maakte de koers zelfs een sprong van meer dan 30 procent.

De flinke koersstijging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de introductie van LitePay, een litecoin betaaldienst die maandag werd aangekondigd. LitePay werd gestart nadat bitcoinbetaaldienst BitPay geen betalingen in litecoin wilde accepteren. De mensen achter de dienst zijn van plan op 26 februari live te gaan.

Hard fork 

Daarnaast zouden geruchten over plannen voor een afsplitsing (hard fork) van de cryptomunt de koers kunnen stuwen.

Een hard fork van Litecoin, Litecoin Cash, staat volgens een post op het Bitcoin Forum gepland voor 19 februari. Dat zou de koers van litecoin ook kunnen opdrijven omdat handelaren zoveel mogelijk litecoin willen bezitten voor de afsplitsing. Voor iedere litecoin die iemand bezit, krijgt hij bij een afsplitsing automatisch 10 litecoin cash, beloven de afsplitsers.

Of scam

De vraag is alleen hoe serieus de plannen voor een splitsing zijn en dus ook wat de mogelijke invloed op de koers is. Litecoin-oprichter Charlie Lee noemde de plannen voor een fork namelijk een scam.

Op Twitter zegt hij, dat hij en zijn team niet werken aan een fork. "Alle forks waar je over hoort zijn oplichterij bedoeld om je te verwarren", zegt Lee. "Trap er niet in." Hij adviseert zeker geen private keys te delen. "Be careful out there!"  

Bron: RTL Z