Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Beurswaakhond VS legt handel in crypto-bedrijven stil

Beeld © JACK GUEZ/ANP

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft de handel in drie bedrijven opgeschort wegens transacties in cryptovaluta en blockchaintechnologieën. De beurswaakhond zet vraagtekens bij de bedrijfsactiviteiten van de drie ondernemingen en de waarde van hun bezittingen.

Het gaat om vastgoedbedrijf Cherubim Interests, telecomaanbieder PDX Partners en bouwbedrijf Victura Construction Group. Alle drie maakten eerder bekend bezittingen te hebben overgenomen van een investeerder in cryptomunten en blockchain. Cherubim zei daarbij ook de intentie te hebben zelf munten te gaan verhandelen.

Omdat de SEC op zijn hoede is voor kwaadwillende bedrijven die een slaatje willen slaan uit de cryptomanie duikt de toezichthouder nu in de boeken van de drie bedrijven. Daarmee wil niet zeggen dat ze strafbare feiten hebben gepleegd. Het staat de SEC vrij de handel in bedrijven tot tien dagen stil te leggen.

Speculatieve gehalte

Vanwege het hoge speculatieve gehalte wijst de Amerikaanse beurswaakhond beleggers regelmatig op de risico’s van cryptocurrency. Zo maakte de SEC investeerders attent op de gevaren van initial coin offerings, een soort beursgangen waarbij nieuwe cryptovaluta worden opgezet.

Net als in de VS bestaat er in Europa ook veel vrees bij toezichthouders voor de handel in crypto's. Vorig jaar waarschuwden zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) en voor deze ICO’s.