Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Venezuela's cryptomunt petro: slimme vondst Maduro of shitcoin?

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld © EPA

Venezuela start vandaag met de verkoop van de petro, de eigen cryptocurrency van het Zuid-Amerikaanse land. Doel: Amerikaanse sancties omzeilen en de in het slop geraakte economie uit het dal trekken.

Vandaag start de 'voorverkoop' van de cryptocurrency, meldt zakenzender CNBC. Hoe dat precies in zijn werk gaat is overigens onduidelijk, de Venezolaanse Cryptocurrency Opzichter kondigde vorige week aan dat er vandaag 'meer aankondigingen komen', meldt persbureau Reuters.

De uitgifte van de munt moet vooral voor nieuw kapitaal uit het buitenland zorgen, omgerekend 5,9 miljard dollar als alle 100 miljoen munten verkocht worden voor 59 dollar per stuk. Vanwege de economische crisis en Amerikaanse sancties is Venezuela geen aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeerders. 

Amerikaanse sancties

De Verenigde Staten stelden vorig jaar harde sancties in tegen het land, waarbij het Amerikaanse banken verboden is om obligaties van het land of staatsoliebedrijf PDVSA te kopen. 

Miniatuurvoorbeeld

Het doel van Venezuela met de petro is dan ook zonneklaar, vertellen blockchain-experts van KPMG Dennis de Vries (foto inzet) en Hardwin Spenkelink. "Daar winden ze geen doekjes om: het ontduiken van de internationale sancties", vertelt De Vries. 

Of de petro dit probleem oplost, is overigens de vraag. Investeren in de petro is een schending van die sancties, waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Financiën halverwege januari.

Gekoppeld aan prijs Venezolaanse olie

In eerste instantie zouden vooraf geselecteerde partijen bijna 40 procent van de in totaal 100 miljoen petro's die Venezuela wil maken kunnen kopen, met een korting van 60 procent. De introductieprijs van een petro is gezet op 59 dollar, de prijs van een vat Venezolaanse olie.

Het belangrijkste exportproduct van het land wordt door de Venezolaanse president Maduro ingezet om beleggers over te halen te investeren in de munt

Vraagtekens

Die koppeling roept vragen op bij De Vries en Spenkelink, want het koppelen van de digitale assets (de petro) aan de echte wereld (de olie) 'is vaker een worsteling voor bedrijven'. "De link leggen tussen de petro en de vaten olie die nog in de grond zitten, is lastig", zegt De Vries. "De prijs van 60 dollar lijkt bovendien ook uit de lucht gegrepen."

Opmerkelijk: het is niet mogelijk om de petro te kopen met de munteenheid van het land, de Venezolaanse bolivar. Die is door hyperinflatie keihard in waarde gedaald in de afgelopen maanden. Of de petro verhandeld gaat worden via cryptobeurzen is overigens ook nog onduidelijk.

Twijfels

Of de verkoop een succes gaat worden is zeer de vraag: critici waarschuwen dat het een 'shitcoin' is, schrijft The Guardian. Dat is een cryptocurrency waar na verloop van tijd niemand meer in gelooft of oplichting blijkt te zijn. 

Een Venezolaanse analist waarschuwt dat beleggers geen vertrouwen in de munt zullen hebben. "Hoe kan dat, als de centrale bank die de munt uitgeeft, ook voor de hyperinflatie van de bolivar heeft gezorgd." 

Verbonden met politieke lot Maduro

Een analist van het economisch researchbureau Longview Economics heeft ook grote twijfels, vertelt hij tegen CNBC. Dat komt vooral omdat Venezuela een geschiedenis heeft van het verkeerd inschatten van de waarde van z'n eigen bezittingen en grondstoffen.

Hij waarschuwt bovendien dat als Maduro de verkiezingen verliest of wordt afgezet, de cryptomunt ongeldig wordt verklaard. 

Interessant

"Het is een interessant experiment, maar het was interessanter geweest als het in een meer gevestigd land zou plaatsvinden", zegt Spenkelink (foto inzet). 

Miniatuurvoorbeeld

De twee experts volgen de ontwikkelingen desondanks met grote interesse. "Dit is het eerste land dat een central bank backed digital currency uitbrengt", aldus De Vries. En dát is volgens de twee experts heel interessant, omdat de blockchain drie grote voordelen heeft ten opzichte van het huidige bankenstelsel. 

Central bank

"Dat is relatief traag ten opzichte van de bitcoin, waar een transactie binnen gemiddeld tien minuten gedaan wordt. Ter vergelijking: als jij geld wilt overmaken naar Japan of de VS, dan duurt dat zo vier à vijf dagen voor het geld daar écht op een rekening staat", zegt De Vries. "Bovendien zouden centrale banken veel makkelijker invloed kunnen uitoefenen op de inflatie", vervolgt hij.

"En daarnaast wordt geld echt digitaal als centrale banken erachter staan, dan wordt het het digitale equivalent van munten en biljetten", besluit De Vries.  

Dit is een artikel van