Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Goldman en Dr. Doom verklaren crypto's dood, koersen fors omhoog

Econoom Nouriel Roubini. Beeld © Getty Images

Een van de grootste banken ter wereld, Goldman Sachs, en een van de bekendste economen, Nouriel 'Dr. Doom' Roubini, verwachten dat de koersen van cryptocurrency's nog veel verder omlaag gaan. Ondertussen staan de koersen juist dik in de plus, na weken van verlies.

Toch denkt dat Roubini, die bekendstaat om z'n pessimistische voorspellingen over financiële markten, dat de koersen uiteindelijk toch veel verder zullen dalen.  

Op de koersdaling van de bitcoin, die gisteren op verschillende beurzen onder de 6000 dollargrens dook, twittert hij dat "Hodl-idioten de waarde van hun bitcoins zullen zien verdampen tot NUL, terwijl speculanten en oplichters hun bitcoins dumpen en verdwijnen.

Roubini staat niet alleen. Bij Goldman Sachs, een van de grootste banken ter wereld, verwacht men ook dat de koersdalingen van de afgelopen weken verder door zullen zetten. Volgens het hoofd van de afdeling die wereldwijd onderzoekt wat goede investeringsmogelijkheden zijn, zullen veel cryptomunten niet lang meer bestaan.

Investeerders moeten zich voorbereiden dat sommige altcoins daardoor al hun waarde verliezen, waarschuwt Steven Strongin van Goldman.

Bubbelalarm

De op en neer schietende koersen zijn volgens hem een teken van een bubbel. Ook de trend dat verschillende cryptovaluta onafhankelijk van elkaar toch dezelfde koersbeweging volgen, is volgens hem niet logisch, schrijft persbureau Bloomberg.

Ondanks de uitspraken van de twee doemdenkers staan de koersen van de belangrijkste cryptocurrency's fors in de plus op CoinMarketCap. Op deze website staan de gewogen gemiddelden van koersen van cryptovaluta op meerdere handelsplatformen.

Na de koersval van gisteren staat de koers van bitcoin op het moment van schrijven rond de 7.700 dollar.

Hoorzitting Amerikaanse senaat

De reden daarvoor is waarschijnlijk de hoorzitting in de Amerikaanse senaat gisteren. Daar werden de twee belangrijkste toezichthouders ondervraagd over de mogelijke regels voor cryptocurrency's.

Miniatuurvoorbeeld

De voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) Jay Clayton. (Foto: Getty Images)

Daar kwamen belangrijke inzichten uit naar voren over hoe de  financiële toezichthouder SEC en de CFTC, die zich speciaal richt op de handel in futures, opties en grondstoffen,  denken over regelgeving voor crypto's.

Nieuwe wetten nodig

De belangrijkste uitkomst van de hoorzitting is dat er nieuwe wetgeving moet komen om de toezichthouders de bevoegdheid te geven cryptomarkten te reguleren. De twee topmannen zeiden dat de eerste stap is om federale autoriteiten beter te laten samenwerken met die van de afzonderlijke staten, schrijft Bloomberg.

Uit de hoorzitting bleek verder dat de SEC het als zijn taak ziet om toezicht te gaan houden op ICO's, wat staat voor initial coin offering, schrijft Quartz.

ICO's? Initial coin offering? Frederieke Hegger legt uit wat dat precies inhoudt: 

 

Dat de SEC dit wil doen, is logisch: beursgangen aan de aandelenbeurs moeten ook goedgekeurd worden door de SEC. Wie illegale ICO's begeleidt, krijgt de SEC achter zich aan.

De FBI gaat helpen

Om een van de grote problemen rondom cryptocurrency's, het witwassen van crimineel geld en financieren van illegale activiteiten, beter aan te pakken, krijgt de CFTC assistentie van de FBI.

Het optimisme onder cryptobeleggers is te verklaren uit het feit dat politici en toezichthouders het in ieder geval eens leken te zijn over het feit dat cryptocurrency's niet zullen verdwijnen, meldt website CoinDesk. En dat is een opluchting voor beleggers, die de afgelopen weken werden geconfronteerd met strenge regels in Zuid-Korea en China. 

De roep om regulering was ook het belangrijkste thema tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, eind januari.