Het is niet meteen makkelijk om Matthieu Kloet aan de telefoon te krijgen. Als we de 26-jarige Amsterdammer spreken is hij net terug van een driedaagse trip, en zit hij in Huacachina, Peru. Een aangename tussenstop op zijn wereldreis die hij financiert met de handel in cryptomunten.
Inmiddels is hij drie maanden op reis. "Gisteren heb ik voor het eerst gesandboard, dat is snowboarden in de woestijn. Nu zitten we in een soort lagune, oase, midden in de woestijn. Het is echt genieten hier", vertelt Kloet.
Hard werken, veel sparen
Vier jaar studeerde hij commerciële economie. In mei studeerde hij af, maar hij wist nog niet zo goed wat hij wilde gaan doen. Een wereldreis lonkte. "Ik ben hard gaan werken voor m'n geld. Salesdingen in Amsterdam, energiecontracten verkopen. Ik kom oorspronkelijk uit Zeeland. Daar werkte ik vorig jaar van elf uur 's ochtends tot tien uur 's avonds in een restaurant, om dan van elf tot vier nachtwaker op een camping te zijn."
Ondertussen was hij ook weer begonnen met de handel in cryptocurrency. "Vier, vijf jaar geleden kocht ik mijn eerste bitcoin. Ik kocht er drie voor 350 euro per stuk. Toen ze op 1000 euro kwamen verkocht ik ze. Flink stom", lacht hij. "Maar dat bedacht ik me pas later. Vanaf september was ik weer dagelijks ermee bezig."
'Heb heilig vertrouwen in blockchain'
Kloet verdiepte zich in verschillende munten. Als betaalsysteem voelt hij er niet direct veel voor, maar in de technologie achter blockchain gelooft hij 'extreem heilig'. "Ik investeer nu veel in bedrijven die ook hardware hebben, zoals HPB. Dat product heeft en houdt waarde, denk ik."
Hij verdeelt zijn aandacht, vertelt hij. "Ik doe soms aan kortetermijnprojecten, dingen waarvan ik denk dat ze snel meer waard worden. Aan de andere kant hou ik dan mijn investeringen op de lange termijn, maar met die korte projectjes verdien ik steeds wel aardig. Ik verkoop dat ook weer snel." Daarnaast zegt Kloet ook nog te minen via een vriend in Nederland.
'Mijn geld kon op de bank blijven'
Op het moment dat Kloet voldoende had gespaard, schoot de koers van bitcoin omhoog. "Dat wat ik had, werd in een keer veel meer waard. Voor mij was dat een mogelijkheid om ook weer in andere coins te investeren. Ik heb een los potje gemaakt om van te reizen, waardoor ik mijn gespaarde geld lekker op de bank kan laten staan", vertelt hij.
Dat dat kan, daar staat hij zelf nog steeds van te kijken. "Het is een geweldige kans en het gaat goed, dus ik klaag niet. Maar ik heb wel een gouden regel: ik moet er niet van afhankelijk zijn, want op een dag kan het instorten. Daarom heb ik dus ook nog mijn geld op de bank, ik kan het altijd opvangen."
Maanden op reis
Voorlopig maakt hij zich geen zorgen, voor hem gaat het alleen maar beter. En in Nederland zien we hem voorlopig ook niet. "Ik begon in Colombia, ging toen naar Bolivia en Peru. Volgende week naar de Galapagos-eilanden. Daarna naar Mexico, Belize, Guatemala om dan via Mexico naar de Verenigde Staten te gaan", somt hij vrolijk op.
In Amerika wil hij dan naar Californië, naar Los Angeles en San Francisco. "Daar zitten een hoop startups, ik wil misschien een aantal van hen bezoeken. Wie weet is er wel iets te doen voor me. Anders kom ik in mei terug naar Nederland en ga ik nadenken over het volgende project."
Het mooiste wat hij tot nu toe heeft meegemaakt? "Dat is zo veel, dat vind ik echt lastig. Uyuni was prachtig, de zoutvlakte. Maar in de Amazone zag ik duizenden dieren en dat was ook heel gaaf. Machu Picchu maakte indruk. Maar vooral die natuur hier, die is zo prachtig! Dat ik dit allemaal kan doen, dat is vooral heel mooi."
Voor dit verhaal heeft RTL Z inzage gekregen in kopieën van transacties en walletadressen van Kloet.