Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Koersen crypto's opnieuw onderuit; bitcoin schommelt rond 6000 dollar

Een vrouw koopt cryptocurrency bij een automaat in Hong Kong. Beeld © Getty Images

Beleggers op aandelenbeurzen zijn niet de enige met een slechte dag, ook in de wereld van cryptocurrency's worden weer grote verliezen geleden.

De koersen van de drie meest waardevolle cryptomunten verloren fors in de afgelopen 24 uur, volgens indexenpagina CoinMarketCap. Deze site houdt gewogen gemiddelden bij van cryptocurrency's, op basis van de koersen op meerdere handelsplatformen.  

Miniatuurvoorbeeld

Bitcoin verloor in de afgelopen 24 uur bijna 25 procent van zijn waarde, ethereum bijna 30 procent en ripple ook rond de 25 procent. Bitcoin is met het koersverlies op het moment van schrijven zo'n 6200 dollar waard, afgelopen vrijdag was de munt nog meer dan 9000 dollar waard.

Regels 

De koersen van cryptocurrency's zijn in een hard dalende trend geraakt, ten opzichte van de forse stijgingen eind vorig jaar. Inmiddels is bitcoin weer net zo veel waard als eind oktober.

Dat de koersen onderuit gaan heeft meerdere oorzaken. Wereldwijd komt er steeds meer regelgeving over de handel in cryptocurrency's. In China gaan ze nog wat verder: daar worden websites met betrekking tot cryptohandel zelfs helemaal geblokkeerd

Fraude

Daarnaast komen er nog altijd berichten over fraude en oplichting rond cryptocurrency's aan de oppervlakte, schrijft de New York Times.

In de Verenigde Staten klaagde de toezichthouder onlangs oplichters aan en een mogelijk onderzoek naar het bedrijf achter handelsplatform Bitfinex en cryptomunt tether zorgde voor flinke koersverliezen

Lees ook: Wereldwijde '007-actie' redt miljoenen na crypto-oplichting

Al die negatieve berichtgeving en daarop volgende koersdalingen hebben ook nog eens tot gevolg dat beleggers angstig worden over hun investering en besluiten om te verkopen.

Mensen die instapten toen de koersen in november omhoog gingen, maken zich nu zorgen, legde Teunis Brosens, de blockchainexpert van ING eerder uit. "Verliezen wegen mentaal zwaar, als dat optreedt worden mensen onrustig, terwijl het toch soms slimmer is om te blijven zitten", verklaart Brosens de verkoopgolf.