Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cryptocurrency

Initial coin offerings zijn goed voor miljarden, maar niet in Nederland

24 januari 2018 13:37 Aangepast: 24 januari 2018 13:37
Beeld © Getty Images

Initial coin offerings, zoals de beursgangen voor cryptomunten heten, zijn booming en leveren miljarden op. Zelfs een munt als Dogecoin, die ooit begon als grap, levert enorm veel geld op. Maar Nederlanders lijken nog niet echt warm te lopen voor de hype.

In totaal is er de afgelopen tijd zo'n 3,7 miljard dollar (3 miljard euro) opgehaald met ICO's, schrijft EY in een onderzoek. Ruim een miljard daarvan is opgehaald in de VS. Rusland volgt op plek twee, met zo'n 300 miljoen aan opbrengsten.

Nederland staat met een totale opbrengst van slechts 5 miljoen dollar (4 miljoen euro) helemaal onderaan, nog onder landen als Schotland en Noorwegen. In Duitsland en het VK is ook bovengemiddeld veel geld opgehaald.

Miniatuurvoorbeeld

ICO Headstart

Het onderzoek van EY loopt tot november vorig jaar. De gegevens van ICO Headstart, het cryptobedrijf met oud-DSB-bankier Dirk Scheringa als uithangbord, zijn nog niet meegenomen. ICO Headstart sloot pas eind december de eerste investeringsronde af en haalde daarmee naar eigen zeggen 11,5 miljoen euro op. 

ICO Headstart brengt naar verwachting volgende maand een eigen token uit, de MOAT (Mother of all Tokens). Daarnaast wil het vooral als platform ondernemers gaan helpen met het opzetten van eigen ICO's.

Cryptobeursgang

Een ICO houdt het midden tussen een beursgang en een crowdfundactie en dient om nieuwe cryptocurrencies op te zetten. Vroege instappers kunnen flink cashen als de currencies in waarde stijgen, is het idee.

Maar ICO's zijn omstreden vanwege een gebrek aan transparantie. Bij een cryptobeursgang ontbreekt bijvoorbeeld de prospectus, het document waarin bedrijven in het geval van een echte beursgang bedrijven informatie verschaffen over hun bedrijf. Bovendien is er geen centrale toezichthouder, waardoor ICO's vaak in één adem genoemd worden met fraude en witwaspraktijken.

De geldstromen trekken ook de aandacht van hackers. Volgens het onderzoek van EY verdwijnt zo'n 10 procent van al het geld dat opgehaald wordt met ICO's in de zakken van hackers. In totaal zou dat dus gaan om 400 miljoen euro. 

'Fear of missing out'

De AFM waarschuwt al een tijdje voor ICO's. De AFM spreekt van 'een ideale voedingsbodem voor oplichters om in te spelen op de angst van investeerders om de boot te missen'.

Die trend ziet ook EY. Het succes van ICO's, schrijven zij, is gebaseerd op 'hype, de kwaliteit van het white paper en verkooptechnieken'. Investeerders stappen in omdat ze bang zijn eventueel succes te missen, niet op basis van onderliggende kwaliteit. EY ziet dan ook grote risico's in de markt.

Verdwenen van internet

Een mooi voorbeeld van de ICO-hype is de Dogecoin. Ooit opgericht als grapje om te laten zien hoe absurd het is dat mensen enorme sommen geld staken in zoiets als cryptomunten, inmiddels een populaire cryptomunt met een totale waarde van 2 miljard dollar

De 'Useless Ethereum Token', een cryptomunt die zichzelf aanprees met de tekst 'you're literally giving your money to someone on the internet and getting completely useless tokens in return' haalde meer dan 3 ton op.

Maar het kan serieuzer. In november haalde ene 'Joost van Doorn' bijvoorbeeld 374.000 dollar op met de ICO voor Confido, een blockchain-app voor het traceren van pakketjes. Na de ICO verdween deze Van Doorn van het internet, samen met de website en socialemedia-accounts van Confido. Inmiddels belooft hij via zijn Nederlandse advocatenkantoor alles weer netjes terug te betalen.

Populariteit loopt terug, opbrengsten niet

Overigens lijkt de populariteit van ICO's wel zachtjesaan af te nemen, schrijven de analisten van EY. Waar in juni 2017 nog 93 procent van alle ICO's het gewenste investeringsbedrag haalde, was dat in november teruggelopen tot 23 procent. 

Tegelijkertijd liepen de opbrengsten in die periode nog altijd op, net als het aantal cryptocurrencies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore