Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Euronext-topman: bitcoin is zoals beleggen in een Pokémonkaart

Euronext-topman Stephane Boujnah. Beeld © AFP

Beleggers die hopen dat ze binnenkort via de Amsterdamse beurs kunnen investeren in bitcoin, hebben voorlopig in ieder geval pech. De topman van Euronext ziet er niks in: cryptocurrency is volgens hem geen 'echte economie'.

Topman Stephane Boujnah van beursbedrijf Euronext zegt in een interview met persbureau Bloomberg dat er geen handelsplatform voor bitcoin of andere cryptocurrency's gaat komen.

"Nee, dat gaan we niet doen", antwoordt hij resoluut op de vraag of zijn bedrijf met een platform voor bitcoin komt. Euronext exploiteert onder meer de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs.

"Onze taak is het steunen van bedrijven die in Europa actief zijn, het financieren van de echte economie. Bitcoin is geen echte economie", aldus Boujnah. Volgens hem is het niet de taak van Euronext om 'dit nieuwe spel' aan te bieden op het 'gereguleerde, open, transparante handelsplatform'.

'Het is zoals een Pokémon'

Bitcoin is volgens Boujnah ook geen valuta, maar als belegging meer vergelijkbaar met een kunstwerk, diamant of een Pokémonkaart. "Je kunt er wel een waarde opplakken, maar op dit moment kopen mensen het omdat de waarde stijgt en omdat het niet zo transparant is als andere beleggingsproducten", zegt Boujnah.

Hij voegt zich bij een lange lijst van critici van cryptovaluta. Onder meer minister van Financiën Wopke Hoekstra en toezichthouder op de financiële markten AFM waarschuwden onlangs nog voor de gevaren van beleggen in bitcoin of andere cryptocurrency's.

'Regulering is nodig'

De roep om regelgeving voor cryptovaluta wordt steeds luider, bleek vorig week in een Kamerdebat over het onderwerp. In Zuid-Korea is het vanaf vandaag voor buitenlanders niet meer mogelijk om via een Zuid-Koreaanse bank te handelen op een bitcoinbeurs. 

De koers is ook uitermate beweeglijk. Sinds de bitcoin in december ruim 20.000 dollar waard werd, verloor die munt ongeveer de helft van zijn waarde. De koers schommelt momenteel rond de 11.000 dollar.

Bitcoinfutures

Beleggers die op een gereguleerd platform willen speculeren op het verloop van de bitcoinkoers, kunnen dat bij twee Amerikaanse beursbedrijven. Sinds begin december 2017 bieden die twee bedrijven bitcoinfutures aan.

Wil jij alles weten over altcoins? Kijk dan 'De Grote Cryptoshow: altcoins, move over bitcoin!' terug, ons vervolg op de eerste Grote Cryptoshow