Minister Wopke Hoekstra van Financiën zal het Franse-Duitse voorstel om regels te maken voor cryptocurrencies 'als het er is, met aandacht bestuderen'. Dat zei hij voorafgaand aan de ministerraad.
Frankrijk en Duitsland willen hun plan in maart presenteren op de G20-top in Argentinië. Zodra hij het gelezen heeft, zal Hoekstra 'kijken wat we er in Nederland mee gaan doen'.
Verantwoordelijkheid
Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën en Peter Altmaier, zijn demissionaire Duitse collega, zeiden gisteren over hun initiatief dat 'we een verantwoordelijkheid hebben naar onze burgers toe om de risico's goed uit te leggen en te beperken'.
Frankrijk en Duitsland zijn niet de enige landen die bezig zijn met strengere regels voor toezicht op de handel in cryptocurrencies. Persbureau Reuters kreeg deze week een verslag in handen waarin een Chinese centrale bankier ervoor pleit dat China de handel in cryptocurrencies zoals bitcoin zou moeten verbieden.
De speculaties over het strengere toezicht zorgden er begin deze week voor dat de koersen van de belangrijkste cryptocurrencies hard omlaag gingen. Bitcoin daalde flink en zakte richting de 10.000 dollar.
Cryptovragen voor Draghi
Volgende maand zal Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens de EU-Jeugdconferentie vragen beantwoorden over cryptocurrencies. Iedereen tussen 16 en 35 jaar mag een vraag insturen.
Al in oktober 2016 drong de ECB er bij de Europese Unie op aan om strengere regels te maken voor virtueel geld, zoals de bitcoin. Ewald Nowotny, voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank en bestuurder bij de ECB, herhaalde deze oproep onlangs. Hij wil die strengere regels vooral om witwassen tegen te gaan.
Oppassen
Hoekstra zei wederom dat mensen goed moeten luisteren naar de waarschuwingen van AFM en De Nederlandsche Bank over investeren in cryptomunten. "Bezint eer gij begint." Uiteraard moeten mensen zelf de keuze maken om in bitcoins te stappen, zegt hij, maar 'het is buitengewoon risicovol'.