De verkoopgolf van cryptocurrency's beperkt zich niet tot januari. De tien belangrijkste cryptomunten daalden fors in waarde in de afgelopen 24 uur, bitcoin is zelfs minder minder dan 8000 dollar waard.
De koers van de belangrijkste cryptomunt staat op het moment van schrijven rond de 7800 dollar, volgens indexenpagina Coinmarketcap. Deze site publiceert gewogen gemiddelden van cryptokoersen op meerdere cryptohandelsplatformen.
De bitcoin is daarmee weer evenveel waard als voor de piek in december, toen de koers tot boven de 20.000 dollar uitkwam. Halverwege november stond de koers van bitcoin voor het laatst onder de 8000 dollar.
Fikse verliezen
Alleen al in de afgelopen 24 uur verloor bitcoin zo'n 17 procent van zijn waarde. Ook andere cryptovaluta staan fors in de min: ethereum min 30 procent, ripple min 37, bitcoin cash min 26 en cardano min 38 procent.
Vrees voor verkoopgolf
De reden voor de grote verliezen is niet helemaal duidelijk. "Het in gang zetten ervan snap ik nog wel, met de geruchten over regulering en de onzekerheid rond tether", vertelt Robert-Reinder Nederhoed, directeur van Biccur, een bedrijf dat diensten aanbiedt op basis van de blockchaintechnologie.
Maar de achterliggende reden voor de koersverliezen is volgens hem toch dat beleggers 'even lijken te gaan voor zekerheid'. "Mensen waren euforisch toen het omhoog ging, nu denken ze: even winst pakken nu het nog kan", aldus Nederhoed. "En daar gaat ook weer een aansteek-effect van uit."
'Verlies weegt zwaar'
Dat wordt beaamd door Teunis Brosens, blockchainexpert van ING. "Veel mensen hebben bitcoin gekocht in november en december en zitten nu weer op de inlegwaarde of zelfs onder. Die maken zich nu zorgen."
Het negatieve sentiment wordt volgens hem ook veroorzaakt door nieuwe regels voor de handel in cryptocurrency's, onder meer in Zuid-Korea.
Psyche van beleggers
Al die nieuwsberichten en de daaropvolgende dalende koersen, hebben invloed op de psyche van beleggers. En dat speelt vaak een grote rol bij minder ervaren beleggers. "Verliezen wegen mentaal zwaar, als dat optreedt worden mensen onrustig, terwijl het toch soms slimmer is om te blijven zitten", legt Brosens uit.
Het traditionele advies bij beleggen is dat je voor de lange termijn investeert en je dus niet moet uitstappen als de koers schommelt, aldus Brosens. "Maar bij cryptocurrency is alles anders, we hebben geen idee wat er gebeuren gaat, want alles is nieuw", voegt hij nog toe.
Hodl?
"Maar er zijn ook veel mensen die er niet aan meedoen, die zich niet van de wijs laten brengen volgens het hodl-idee", ziet ook Nederhoed. Hij doelt op de veelgebruikte hodl-theorie in de cryptowereld dat als je investeert in cryptocurrency's, je de verleiding moet kunnen weerstaan om te verkopen.
"Hier is ook door iedereen voor gewaarschuwd: het is volatiel", zegt Nederhoed. "Maar we zitten nog rond het niveau van eind november", relativeert hij.
Wil jij alles weten over altcoins? Kijk hieronder de tweede Grote Cryptoshow terug, ons vervolg op de eerste Grote Cryptoshow.