Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Koersen crypto's verder onderuit door onzekerheid over tether

Beeld © Getty Images

De Amerikaanse beurstoezichthouder CFTC heeft een onderzoek ingesteld naar de cryptomunt tether en de grootste cryptobeurs ter wereld, Bitfinex.

Het nieuws zorgt voor grote onzekerheid onder beleggers: de koersen van veel cryptomunten staan over de afgelopen 24 uur gezien diep in het rood op CoinMarketCap. Deze site houdt gewogen gemiddeldes bij van cryptovalutakoersen.  

Het gaat ook écht ergens over, want Bitfinex is volgens CoinMarketCap naar handelsvolume gemeten het grootste handelsplatform voor bitcoin, de belangrijkste cryptomunt. Tether, van het gelijknamige bedrijf, is naar totale marktwaarde gemeten de nummer 22 op de lijst van meest waardevolle munten volgens CoinMarketCap.

Onderzoek toezichthouder

Dat juist dit bedrijf door de Amerikaanse toezichthouder wordt onderzocht, zorgt voor grote twijfels. Dat komt omdat de koers van tether is gekoppeld aan de dollar. Het bedrijf, dat door dezelfde persoon wordt bestuurd als Bitfinex, claimt dat het voor iedere tether die op de markt is, een dollar in kas heeft.

Daarmee is tether een zogeheten stablecoin, een stabiliserende factor in de sterk fluctuerende cryptomarkt. Beleggers weten namelijk: als ik wil uitstappen, krijg ik voor iedere tether die ik heb, een dollar terug.

Twijfels bij reserves

Volgens persbureau Bloomberg zijn de bedrijven door de Commodity Futures Trading Commission al in december gedagvaard, om bewijs te leveren over de financiële reserves. Hamvraag: heeft het bedrijf wel 2,2 miljard dollar in kas, de huidige waarde van de tether? 

Volgens de twee bedrijven gaat het om een routineonderzoek, waarover ze nooit wat over zeggen tegenover de media. "Wij krijgen regelmatig vragen van autoriteiten die onderzoek doen", mailt een woordvoerder naar Bloomberg. De toezichthouder wil geen commentaar geven op het bericht, dat is geschreven op basis van een bron. 

'Als tether wankelt, klap voor crypto'

"Als die koppeling fraude blijkt te zijn, gaat de koers hard onderuit", verwacht Teunis Brosens, blockchainkenner van ING. Er gingen volgens hem al langer geruchten over tether rond: "Telkens als bitcoin steeg, dan steeg tether, het leek alsof die werden bijgedrukt om de koers van bitcoin te stutten", legt hij het wantrouwen uit. "Als tether wankelt, wordt dat de volgende klap voor crypto."

480 miljoen weggesluisd

In Zuid-Korea hebben autoriteiten ondertussen ontdekt dat er voor tenminste 480 miljoen euro aan criminele transacties is gedaan met cryptovaluta, meldt Reuters. Volgens de douane gaat het vooral om het wegsluizen van kapitaal uit Zuid-Korea buiten het toezicht van de fiscus.

De Zuid-Koreaanse douane vermoedt dat investeerders in Zuid-Korea hebben geïnvesteerd in cryptovaluta, om dat vervolgens naar hun handlangers in het buitenland te sturen via wallets. Die cashten dat daarna in bijvoorbeeld dollars of euro's. "Als je belasting wilt ontduiken of geld wilt witwassen, is dat een mogelijkheid", zegt Brosens.