Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Slecht begin bitcoinjaar, maar 'elk jaar dip in januari'

Beeld © Getty Images

De koers van bitcoin en andere cryptocurrencies zakte de laatste dagen flink in. Dat gebeurt wel vaker, maar meestal gaat het niet zo hard omlaag. Is deze dip te verklaren? Misschien wel als we naar de koers van eerdere jaren kijken, stelt beurscommentator Durk Veenstra.

De koers van bitcoin dook gisteren op de meeste beurzen onder de 10.000 dollar, waar de munt exact een maand geleden nog een koers kende van 20.000 dollar. Ook ripple, ether en de meeste andere altcoins zagen de koers inzakken. Wat is er aan de hand?

"Het is de maand januari die steeds parten speelt", zegt Veenstra. "Als je kijkt naar de koers van verschillende jaren, dan zie je steeds een dip in januari. De koers gaat elk jaar tot nu toe even omlaag, maar dan later in het jaar weer omhoog."

Miniatuurvoorbeeld

De koersontwikkeling van bitcoin in de maand januari in de afgelopen jaren.

Als we kijken naar 2018, dan begint het jaar ook niet zo heel goed:

Miniatuurvoorbeeld

Oorzaak

Wat gebeurt er dan in die maand januari, dat dit fenomeen opduikt? Een mogelijke oorzaak is te vinden in China, waar wereldwijd de meeste handel plaatsvindt in bitcoin en in februari Chinees Nieuwjaar gevierd wordt, stelt Veenstra.

"Misschien wordt er wel winst gepakt, en uitgepakt bij het Chinese Nieuwjaar, met heel veel cadeaus. Misschien doet dat nog wel meer dan angst voor maatregelen van overheden."

Er zijn ook andere redenen te bedenken voor deze dip. Vaak wordt de onrust over regulering van cryptocurrencies in China, Zuid-Korea en Frankrijk genoemd als mogelijke reden voor de flinke koersdalingen. Sommige handelaren houden het simpelweg op een koerscorrectie. De waarde van cryptomunten zou te snel omhoog zijn geschoten waarna sommige beleggers winsten nemen.  

'Pijnlijk voor de laatkomers'

Veenstra noemt de crash 'vooral pijnlijk voor de laatkomers'. "De grote massa heeft deze valuta pas net ontdekt, is erin gestapt met het idee dat er een aardige winst te maken valt, en dan komt deze crash."

Economisch psycholoog Fred van Raaij beaamt dat. "De particuliere belegger loopt toch een beetje achter de feiten aan", zegt hij. "Die zijn ingestapt op wat nu het omslagmoment lijkt te zijn geweest."

Instappen maar?

Van Raaij gelooft niet dat de koers weer op het niveau van een maand geleden zal terugkomen, maar mensen die net zijn ingestapt, zullen niet verkopen, verwacht hij. "Als mensen een aandeel kopen, of in dit geval, een bitcoin, zien ze vanaf dat moment elke waardestijging als winst, maar elke waardedaling als tijdelijk", legt hij uit. "Vaak houden mensen aandelen in het geval van verlies te lang vast, omdat ze niet aan zichzelf willen toegeven dat het verlies niet meer omkeerbaar is."

Ook nu zullen veel particuliere beleggers nog instappen, stelt Van Raaij. "Kennelijk heerst er toch een groot vertrouwen in de bitcoin. En wat natuurlijk ook meespeelt, is spijt dat je niet eerder bent ingestapt, zoals de succesverhalen die je hoort."

Koers krabbelt op

Inmiddels trekt de koers wel weer bij. De top 10 van de cryptomunten staat op moment van schrijven in de plus op de Coinmarketcap-index, een site die het gewogen gemiddelde neemt van de waarde van cryptovaluta op verschillende beurzen.

Bitcoin is op moment van schrijven dik 17 procent gestegen in de afgelopen 24 uur en staat op iets meer dan 11.760 dollar. Ethereum staat ook weer boven de 1000 dollar na een stijging van meer dan 25 procent. Ripple steeg is de snelste groeier in de top 10 en steeg met dik 56 procent naar 1,56 dollar.