Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Zuid-Korea is eruit: legt cryptohandel via banken aan banden

Een bitcoinwisselkantoor in de hoofdstad Seoul. Beeld © Getty Images

Wie na 30 januari nog via Zuid-Koreaanse banken in cryptocurrency wil handelen, moet de Zuid-Koreaanse nationaliteit hebben en ouder zijn dan achttien. Bovendien moet je je echte naam gebruiken als je geld wil storten om meer bitcoins of andere cryptocurrencies te kopen. "Dit verandert niet veel."

De toezichthouder, Financial Services Commission (FSC), heeft vandaag de langverwachte strengere cryptoregels gepresenteerd. Die zijn bedoeld om speculatie met cryptovaluta in te dammen. Nieuwsberichten over de invoering van de strengere regels kregen van velen de schuld van flinke koersschommelingen van onder meer de bitcoin.

De stap van Zuid-korea is vooral bedoeld om speculatie en het witwassen van geld via Zuid-Koreaanse bitcoinbeurzen tegen te gaan.

'Buitenlandse belegger nog welkom'

Onder de nieuwe regels blijft wel mogelijk om als buitenlandse belegger via een Zuid-Koreaanse beurs in cryptovaluta te handelen, zegt Simon Kang tegen RTL Z. Hij is een medewerker van Bithumb, een van de grootste bitcoinbeurzen ter wereld.

De maatregel van de Zuid-Koreaanse overheid is heel simpel, zegt hij: "Heb je na de dertigste geen Zuid-Koreaanse bankrekening, dan kun je niet cashen in Zuid-Koreaanse won." Handelen blijft dus wel mogelijk voor mensen die niet in Zuid-Korea wonen en bijvoorbeeld een buitenlandse rekening hebben of een credit card gebruiken. 

Rekening op echte naam

Wie wel in Zuid-Korea woont en wil handelen via zijn lokale bank wordt dus gedwongen om zijn naam en rekeningnummer te koppelen aan zijn beursaccount. Als Koreanen dat niet willen dan kunnen ze via hun bank geen geld meer storten om te handelen in cryptocurrencies, maar alleen nog geld opnemen.

Als extra maatregel verbiedt de toezichthouder handel in cryptocurrencies via een Zuid-Koreaanse bank aan minderjarigen (onder de 18) en buitenlanders. De toezichthouder benadrukt dat de regels geen poging zijn om cryptohandel 'formeel te institutionaliseren', maar ook niet om de handel te faciliteren. 

'Dit is China niet'

Bij Bithumb is men niet bang voor de gevolgen van de strengere regels: "Dit verandert niet veel. De Zuid-Koreaanse overheid gaat bitcoinhandel niet verbieden. En als ze dat wel doen, gaan we peer-to-peer handelen, no problem", aldus Kang.

"Dit is een democratisch land, geen China. De overheid kan dit niet zomaar afsluiten en mensen vertellen hun mond te houden", gaat Kang verder. "Ja, er komen regels, wellicht zelfs belasting en de koers zal stijgen en dalen, maar uiteindelijk blijft bitcoin bestaan."

Koersen omlaag

De koersen van de 30 belangrijkste cryptocurrencies zijn in de afgelopen 24 uur overigens allemaal gedaald, volgens de Coinmarketcap-index. Deze site toont het gewogen gemiddelde van de belangrijkste cryptobeurzen wereldwijd. Bitcoin is op moment van schrijven zo'n 10.400 dollar waard, de koers is in de afgelopen 24 uur met ruim 8 procent gedaald.

Meer op rtlz.nl:
'Zuid-Korea wil belasting heffen op crypto-inkomsten'