Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Toezichthouder VS klaagt crypto-oplichters aan

Een bitcoinwisselkantoor in Tel Aviv, Israël. Beeld © AFP

Een Amerikaanse toezichthouder heeft drie bedrijven aangeklaagd omdat ze fraude probeerden te plegen rondom cryptocurrency's.

De aanklachten zijn ingediend door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die toezicht houdt op de handel in futures of derivaten. Het is voor het eerst dat deze toezichthouder ingrijpt sinds het is toegestaan om in bitcoinfutures te handelen, schrijft Reuters

Dat mag sinds december en daarmee lijkt de CFTC de aangewezen toezichthouder om actie te ondernemen. Net als in veel landen is toezicht op cryptocurrency in de Verenigde Staten nog onbekend terrein, in de zin dat er nog geen regels voor zijn en vanzelfsprekend ook geen toezichthouder om die te handhaven.

Fraude en piramidespel

De drie personen die nu worden aangeklaagd, hebben dan ook 'normale' misdrijven op hun geweten, volgens de CFTC. Verdachte nummer één, Patrick McDonnell, wordt verdacht van fraude en het stelen van geld van klanten die via het bedrijf van de verdachte in bitcoin en litecoin dachten te investeren.

Verdachte nummer twee, Dillon Michael Dean, wordt verdacht van het opzetten van een ouderwets piramidespel, luidt de aanklacht. Daarmee zou hij minstens 1,1 miljoen dollar hebben opgehaald bij meer dan 600 deelnemers met de belofte te investeren in bitcoin. Tegen wie en waarom de derde aanklacht is ingediend, is niet bekendgemaakt. 

Bitconnect ten onder

Deze week werd ook bekend dat cryptoplatform Bitconnect per direct is gestopt met zijn nogal schimmige leen- en wisseldiensten. Experts waarschuwden al langer dat het een piramidespel was, toen Amerikaanse en Britse toezichthouders eisten dat het zou stoppen met zijn diensten, viel het doek.

Dat kostte diegenen die de mooie beloften van Bitconnect geloofden, hun inleg. Zoals de 23-jarige Rick Bouma, die hoopte op een ton winst, maar van een koude kermis thuiskwam

Speculatie over invoering regels

De actie volgt op initiatieven van andere overheden om met regels rondom de handel in bitcoin en andere cryptomunten te komen. Onder meer Zuid-Korea en China zouden bezig zijn met wetgeving om handel in cryptocurrencies aan banden te leggen of zelfs te verbieden.

En gisteren maakten de Duitse en Franse ministers van Financiën bekend dat ze in maart met een gezamenlijk voorstel komen voor regulering van cryptocurrency's. In de afgelopen week daalde de koers van bitcoin fors, mede als gevolg van alle speculatie over mogelijke regelgeving.