Cryptocurrency

Studielening steken in cryptocurrency: Raul (18) waagt het erop

25 januari 2018 17:21 Aangepast: 17 februari 2018 19:30
Beeld © Getty

De meeste studenten gebruiken hun studiefinanciering of studielening vooral om de huur betalen, uit eten te gaan of een paar dagen per week de kroeg te bezoeken. Raul (18) pakt het anders aan: hij steekt alles wat hij missen kan in cryptocurrency.

"Ik mag 530 euro per maand lenen van DUO. Soms geef ik daar wat van uit, maar meestal steek ik het gewoon in cryptocurrency", vertelt Raul, wiens volledige naam bekend is bij de redactie. "Bij bijna alles wat ik wil kopen denk ik: kan ik dit niet beter in crypto stoppen?"

9000 euro virtuele 'winst' op lening

Raul heeft inmiddels zo'n drieduizend euro geleend van DUO, de dienst die studiefinanciering verstrekt in Nederland. "Dat portfolio was op de piek 18.500 euro waard, nu een kleine 12.000 euro. Daarnaast heb ik nog een portfolio, maar ik zeg niet hoeveel daarin zit. Ik ben nog lang geen miljonair, maar ik kan er prima van leven, op vakantie en ik hoef niet bij de Albert Heijn te werken."

Het handelen in cryptovaluta begon al vrij vroeg voor Raul. "In januari 2015 was de bitcoin onder de 200 euro, toen heb ik mijn eerste gekocht om te kijken hoe dat werkte. Ik was veertien. Het ging heel erg makkelijk eigenlijk, dus toen heb ik meer gekocht."  

'Baalde flink van de bitcoin-verkoop'

Toen de koers van bitcoin rond de 1000 euro kwam heeft hij veel verkocht. "Daar heb ik flink van gebaald, want als ik het had gehouden was het nu meer dan twee miljoen waard geweest. Nu ben ik een holder geworden. Ik kijk niet zo veel meer naar de prijzen, heb veel verschillende munten en hoop dat het gewoon meer waard blijft worden."

LEES OOK: Welke altcoins moet ik kopen? De 9 meestgestelde cryptovragen

In eerste instantie waren de ouders van de 18-jarige student, die nog bij hen thuis woont, niet zo enthousiast over het idee om studiefinanciering te gebruiken voor cryptocurrencies. Doe het nou niet, zeiden ze tegen hem. Als het fout gaat ontstaat er een forse schuld, waarschuwden ze.

"Dat snap ik ook wel", zegt Raul. "Maar ze hebben zelf altijd aandelen gehad en zagen bij mijn geld dat het erg snel meer waard werd. Ik heb toen een deel van hun aandelen om mogen zetten naar Litecoin. 1100 euro werd vrij snel veel meer waard en toen dachten ze juist: hadden we dat maar eerder gedaan."

Wat zegt het Nibud?

Raul is dus overtuigd en zijn ouders zien het ook wel zitten, maar is het ook een verstandige zet om je lening daarvoor te gebruiken? Budgetvoorlichter Nibud weet het nog zo net niet. "Het klinkt alsof dit een hele slimme, maar vooral zeer optimistische jongen is", reageert een woordvoerder.

"Wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat hij een schuld aan het opbouwen is, en dat is nooit slim", gaat ze verder. "Maar als hij er financieel beter van wordt is dat natuurlijk mooi voor hem. Dan is het wel zaak dat hij die schuld ook op tijd aflost."

Daarnaast heeft het Nibud nog een bezwaar. "Het is de vraag of het allemaal goed blijft gaan met die digitale valuta. En natuurlijk is het geld van DUO in principe bedoeld om te investeren in educatie en niet om meer geld mee te verdienen."

Wat vindt DUO hier eigenlijk van? 

Niet zo heel erg veel. "Wij zijn een uitvoerende organisatie en wij gaan er niet over wat een student wel of niet doet met het geleende geld", zegt een woordvoerder. "We adviseren mensen alleen om te lenen met beleid en er goed over na te denken." 

In het Nibud Studentenonderzoek (2017) werd aan studenten gevraagd waar ze het geleende geld aan hebben besteed. Het grootste gedeelte van de studenten gaf het geleende geld uit aan dagelijkse boodschappen (62%), boeken en overige studiekosten (62%) of collegegeld (59%). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van