Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Hackers stelen 325.000 euro aan cryptocurrency stellar

Beeld © Getty

Het is hackers gelukt om voor 325.000 euro aan een relatief onbekende cryptocurrency te stelen: stellar. Dat lukte door in te breken bij een online wallet waar mensen hun lumens (XLM) bewaarden.

Het gaat om de dienst Blackwallet, waar mensen een online wallet konden aanmaken om hun lumens in te bewaren. Dit zijn de digitale munten van cryptocurrency stellar. De aanvallers hebben bijna 670.000 lumens gestolen van een onbekend aantal Blackwallet-gebruikers.  

Gestolen lumens

De criminelen hebben de zogeheten dns-server van Blackwallet, de server die bezoekers doorstuurt naar de juiste website, overgenomen. Daardoor konden ze bezoekers naar hun eigen server sturen.

Die server zorgde ervoor dat indien je meer dan 20 lumens (ongeveer 10 euro) in je wallet had staan deze automatisch werden overgeboekt naar hun eigen wallet. Gedupeerden konden hier niets aan doen. 

De hackers stuurden de bijna 700.000 gestolen lumens vervolgens door naar cryptobeurs Bittrex waar ze hoogstwaarschijnlijk de lumens hebben ingewisseld voor een andere cryptocurrency. Volgens de eigenaar van Blackwallet wordt er met Bittrex gepraat om de transacties stop te zetten en de gestolen lumens terug te geven.

0,5 euro

De cryptocurrency stellar staat, ondanks de relatieve onbekendheid van de digitale munt, in de top tien van meest waardevolle cryptocurrencies. Eén lumen is op moment van schrijven 0,5 euro waard. 

Net als ripple wil stellar internationale overboekingen zo makkelijk mogelijk te maken. Maar in plaats van zich te richten op grote banken werkt stellar samen met grote bedrijven. Onder andere IBM gebruikt lumens voor een test met overboekingen naar landen als Fiji en Tonga.

Dit is een artikel van