De Zuid-Koreaanse overheid is van plan om cryptobeurzen te dwingen transactiedata van handelaren te delen met de banken. Uiteindelijk zou die data gebruikt kunnen worden voor het innen van belasting op crypto-inkomsten. De vraag is wel hoe concreet die plannen zijn.
Een Zuid-Koreaanse ambtenaar onthult de belastingplannen in een bericht van het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News. Volgens de ambtenaar is het de bedoeling dat het datadelen met banken al eind deze maand of begin volgende maand start.
Het delen van data van handelaren zou kunnen gebeuren omdat de overheid anonieme cryptohandel wil verbieden. Er zou alleen nog gehandeld mogen onder echte naam en bankrekening. Dat maatregel, die vanaf 20 januari van kracht zou zijn, lijkt ook gehandhaafd te worden. De Koreaanse bitcoinbeurs Korbit heeft aangekondigd de beurs af te sluiten voor buitenlandse handelaren als gevolg van dat verbod.
Daarnaast zou er gewerkt worden aan maatregelen om de inkomsten van cryptobeurzen zelf te belasten. De Zuid-Koreaanse overheid is van plan tot 24,2 procent belasting te gaan innen op de inkomens van de beurzen, bericht Yonhap News in een ander artikel.
Cryptomanie intomen
De twee belastingplannen zouden onderdeel zijn van een poging van de Zuid-Koreaanse overheid om de cryptomanie in het land in te tomen. De berichten zorgen voor verdere onzekerheid over wat de Zuid-Koreaanse overheid nou precies wil met de de enorme populariteit van de handel in cryptomunten in het land.
Grote vraag is namelijk hoe concreet de belastingplannen zijn. De Financial Services Commission, de financiële toezichthouder in Zuid-Korea, stelt in een statement gestuurd naar verschillende media dat er inderdaad wordt nagedacht over een systeem dat witwaspraktijken met cryptocurrencies moet tegengaan, maar concrete maatregelen zijn er volgens de commissie nog niet.
Daarnaast hebben de financiële autoriteiten nog geen plan om de transactiedata van cryptohandelaren te monitoren, zegt de commissie.
Aanhoudende regeldruk
De Koreaanse overheid kreeg eerder deze maand de wind van voren van cryptohandelaren nadat de Zuid-Koreaanse minister van Justitie zei met een wetsvoorstel te komen om cryptohandel te verbieden. Later werd daaraan toegevoegd dat er eerst een consultatie komt voordat er een besluit wordt genomen over een eventueel verbod.
Een petitie op de website van de president tegen 'niet te rechtvaardigen regels' voor cryptohandel is inmiddels al bijna 225.000 keer getekend.
'Regulering kan ook goed zijn'
Ondanks de enorme prijsschommelingen van de bitcoin en andere munten in de afgelopen maand, en de koersdaling die door sommigen deels wordt toegeschreven aan de onrust over regulering in Zuid-Korea, is niet iedereen bezorgd over de ontwikkelingen.
Regulering zou ervoor kunnen zorgen dat nieuwkomers in de markt niet zo snel in de trucs van oplichters trappen.
"Dat is welkom", zegt Cedric Jeanson, de ceo van Bitspread, een bedrijf dat zich focust op bitcoin tegen CNBC. Een consultatie is volgens hem een goede manier om met de markt na te denken over regels.
De bitcoinkoers is op moment van schrijven vrij stabiel en schommelt zo rond de 11.000 dollar (bijna 9000 euro) op de Coinmarketcap-index. Ook de koersen van veel altcoins in de top 10 zijn voor cryptocurrencies redelijk stabiel.