Cryptocurrency

Bedrijfjes springen op cryptotrein: van app-advies tot contact met China

12 januari 2018 14:55 Aangepast: 12 januari 2018 16:27
Beeld © Getty Images

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: bedrijfjes die zich richten op dienstverlening rondom blockchain of cryptocurrency. Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal bedrijven met 'crypto' in de bedrijfsomschrijving de afgelopen vier jaar ruim vervijfvoudigd.

In het laatste halfjaar van 2017 steeg het aantal 'cryptobedrijven' van iets minder dan veertig naar boven de honderd. In het eerste kwartaal van 2014 stonden er nog minder dan twintig van zulke bedrijven geregistreerd. Expert Perry Smit van de KvK weet ook dat veel mensen die hier mee bezig zijn zich (nog) niet hebben geregistreerd.

Nieuw werk in blockchain-scene

"Nu is het nog zo dat als je je registreert met 'crypto' of 'bitcoin', het niet even gemakkelijk is om een bankrekening te openen", vertelt hij. "Banken hanteren een 'Know Your Customer'-beleid, zeker wanneer het om crypto gaat. Daarnaast zijn er nog geen hele duidelijke keuzes rondom cryptocurrency. Nu wordt het nog gezien als bezit in plaats van betaalmiddel." 

"Onze adviseurs zien veel werkgelegenheid ontstaan in de blockchain-scene", vertelt Smit. "Met name op adviesgebied is veel te doen. Programmeurs zijn schaars en duur en ook vanuit de juridische hoek is er een tekort aan adviseurs."  

'Stap niet blind erin' 

Iemand die zo'n bedrijfje heeft is de 25-jarige Juul Schreurs. Hij schreef een scriptie over blockchain en werd daarna een paar keer gevraagd om een lezing te geven. Inmiddels geeft hij regelmatig workshops en lezingen. "Ik ben een soort van helpdesk: ik wil voorkomen dat mensen blind in cryptocurrency stappen", zegt hij.

ZIE OOK: Welke altcoins moet ik kopen? De 9 meest gestelde cryptovragen

"Als je alleen maar aan winst denkt gaat het fout", bezweert hij. "Het is ook niet goed voor de markt: als die mensen iets verliezen stappen ze weer eruit." Dat veel bedrijfjes zich nu als adviseur in de sector mengen vindt hij alleen maar goed. "Toen het internet opkwam ontstonden er ook allerlei bedrijven. Het kaf wordt vanzelf van het koren gescheiden, maar dit is wel de tijd om jezelf te onderscheiden als bedrijf."

Van China naar Europa en vice versa

Danny van de Griend pakt het met China Blockchain Partners een stuk groter aan. "Mijn twee compagnons en ik werkten al langer in China en we zagen dat blockchain hier al veel gebruikt wordt. Vanuit Chinese bedrijven wordt toenadering gezocht tot de Europese markt, overheden en bedrijven. Andersom geldt precies hetzelfde."

Om te zorgen dat al die partijen met elkaar in contact komen, hebben ze China Blockchain Partners opgericht. "Klanten willen advies over de markten, maar het kan ook zo zijn dat een Europese overheid in contact wil komen met een Chinees cryptobedrijf zoals NEO. Wij kennen allebei de partijen, die brengen we dan samen", vertelt Van de Griend. 

Op dit moment werken er drie mensen bij het bedrijf en Van de Griend verwacht binnenkort te groeien. Volgens hem gaat het goed met de zaken. "NEO vroeg bijvoorbeeld ook of we Europa juridisch in kaart konden brengen. Voor ons is dit de ideale tijd om dit te doen, want vrijwel elk bedrijf is op z’n minst geïnteresseerd in blockchain."

Meer complexe vragen

Die verhoogde interesse wordt bevestigd door de Kamer van Koophandel. Bij de KvK worden steeds meer 'complexe klantvragen' gesteld over cryptocurrency en bitcoin. Waren het in de eerste drie maanden van 2016 nog vijf vragen, in de laatste drie maanden van 2017 kwamen er twintig complexe vragen binnen. Dan valt er te denken aan hoe iemand een ICO (initial coin offering) kan lanceren of hoe bitcoins aangegeven moeten worden bij de Belastingdienst.

Meer op rtlz.nl: Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

Weten waar je als starter moet beginnen? Niels Leenders begon samen met een compagnon Eerste Hulp bij Cryptomunten. "We zien vaak dat mensen niet de boot willen missen, maar ook niet goed weten wat ze moeten doen. Wij kunnen op afstand met ze meekijken, dan laten we precies zien hoe je een wallet aanmaakt en kunt kopen en verkopen", zegt hij.

In 1,5 uur startklaar

"Voor een vaste prijs van 75 euro zijn ze in anderhalf uur startklaar", gaat hij verder. "Mijn compagnon en ik zitten al drie, vier jaar in de crypto en we kregen steeds meer vragen van vrienden en kennissen. Dat bracht ons op het idee om er een bedrijf van te maken en mensen op weg te helpen. Ik ben heel blij dat we dat hebben gedaan. Er is veel vraag en het is ook nog eens leuk om te doen."

ZIE OOK: Zo bewaar je jouw bitcoins veilig

In appgroepen op WhatsApp en Instagram wordt er ook volop advies gegeven over cryptocurrency. Ramouni Korkmaz (23) heeft een paar van dat soort groepen. "Ik heb een whatsappgroep die helemaal vol is, daar zitten veel beginners in. Die geven we dan advies over wat slim is om te kopen en bijvoorbeeld een maand vast te houden. Voor die groep is er echt een wachtlijst", merkt hij.

Daarom begon hij ook een betaalde groep. "Voor een vast maandbedrag van vijf tientjes praten we daar met een kleinere groep mensen over crypto. Het doel is dat we er allemaal beter van worden. Het zijn allemaal ervaren mensen en het gaat bijvoorbeeld over nieuwe munten. We verzamelen en delen ook heel veel informatie, vandaar dat er wel iets betaald moet worden. Ik hoop dat het een grote community wordt." 

Wanneer kijkt de AFM mee? 

Op het moment dat je een betaalde appgroep hebt, val je niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Ook het geven van advies over voor welke soort cryptovalute mensen moeten kiezen valt niet onder de financiële regelgeving. Dit geldt wel voor advies over aandelen. Toch is de AFM wel scherp op cryptocurrency en zijn er uitzonderingen waarbij de regelgeving wel om de hoek komt kijken.

Partijen die een platform oprichten waarbij de aan- en verkoop vergemakkelijkt worden vallen niet onder het toezicht van de AFM, maar gaan op den duur wel onder regelgeving tegen witwassen vallen. Maar, wees gewaarschuwd: niet iedereen die een cryptobedrijf opricht ontkomt aan het toezicht van de marktwaakhond. Op het moment dat je een beleggingsfonds start, val je wel onder financiële regelgeving en moet je een vergunning aanvragen. "Wij als AFM adviseren dan altijd: better safe than sorry. Zoek het heel goed uit", adviseert een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van