Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Cryptokoersen hard omlaag na speculatie over strenger toezicht

Een wisselkantoor in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Beeld © Getty Images

De koersen van de belangrijkste cryptocurrencies gaan hard omlaag na berichten dat meerdere landen bezig zijn met strengere regels voor toezicht op de handel in bijvoorbeeld bitcoin. Die digitale munt daalde dan ook flink, de koers van de belangrijkste cryptocurrency zakte zelfs onder de 12.000 dollar.

Daarmee is bitcoin weer terug op het niveau van vlak voor de grote koersstijgingen in de maand december, toen de bitcoinkoers zelfs boven de 20.000 dollar uitkwam. De koers staat op het moment van schrijven iets boven de 11.600 dollar.

Miniatuurvoorbeeld

De koersdalingen lijken het gevolg van berichten over toezichthouders in meerdere landen die strenger toezicht willen op cryptocurrencies.

Chinees verbod?

Een Chinese centrale bankier pleit ervoor dat China de handel in cryptocurrencies zoals bitcoin zou moeten verbieden. Ook aanverwante diensten zouden in de ban gedaan moeten worden, adviseert hij. 

Hij zou dat voorstel hebben gedaan tijdens een bijeenkomst van Chinese beleidsmakers, meldt persbureau Reuters dat een gespreksverslag in handen kreeg. Daaruit blijkt dat China blijft proberen de handel in cryptocurrencies aan banden te leggen, uit vrees voor bubbels.

"Pseudo-financiële innovaties die geen relatie hebben met de economie moeten niet ondersteund worden", geeft vice-gouverneur Pan Gongshen van de People's Bank of China als argument voor het aanpakken van cryptovaluta.

Cryptodiensten ook aanpakken

Behalve een verbod op handelsplatforms door nationale en regionale autoriteiten pleit hij er volgens Reuters ook voor om cryptogerelateerde diensten aan te pakken, zoals aanbieders van 'wallets', waarin bitcoins bewaard kunnen worden. Over een hardere aanpak van cryptocurrencies door China wordt al maanden gespeculeerd.

Achterliggende reden voor de Chinese argwaan tegenover bitcoin en andere valutamunten is dat men vreest dat als Chinezen hun geld in crypto's stoppen, de autoriteiten geen zicht hebben op waar het geld blijft.

Frankrijk wil regels

En ook in Frankrijk wordt de roep om strengere regels voor cryptocurrencies luider. Minister van Financiën Bruno Le Maire heeft een voormalige topman van de Franse centrale bank opdracht gegeven om met een voorstel te komen voor regels om witwassen en financiering van terreur met behulp van cryptocurrencies onmogelijk te maken.

Wat voor soort regels Le Maire in gedachten heeft, is overigens nog onduidelijk, meldt persbureau Associated Press.

Waarschuwing voor beleggers

Beleggers in bitcoin moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munt, vindt Steven Maijoor, voorzitter van de Europese koepelorganisatie voor financiële toezichthouders, de European Securities and Markets Authority. Daarmee sluit hij zich aan bij een eerdere waarschuwing van minister van Financiën Wopke Hoekstra.

"De waarde van bitcoin is extreem volatiel, waardoor het gebruik ervan als valuta wordt ondermijnd", waarschuwt Maijoor in een interview met persbureau Bloomberg

Zuid-Korea werkt aan regels

Een verbod op bitcoinbeurzen was vorige week ook al in het nieuws, toen de Zuid-Koreaanse minister van Justitie zei dat hij met een wetsvoorstel wilde komen om dat te regelen. Hij blijkt toch een beetje voor zijn beurt te hebben gesproken.

De Zuid-Koreaanse overheid gaat eerst onderzoek doen voordat er een beslissing wordt genomen over een eventueel verbod, aldus het Bureau voor Overheidsbeleid Coördinatie in een verklaring aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het voorstel van de minister is 'een van de maatregelen' om speculatie in te dammen, aldus de verklaring. Maar een beslissing over een mogelijk handelsverbod kan nog wel even duren.

Echte naam gebruiken

De Zuid-Koreaanse toezichthouder Financial Services Commission (FSC) gaat investeerders wel dwingen om hun echte naam te gebruiken als ze handelen in cryptocurrencies. Ze krijgen tot het eind van de maand om onder hun echte naam te gaan handelen, bevestigt de toezichthouder aan RTL Z.

Als beleggers zich er niet aan houden, dan volgen boetes. Hoe hoog die gaan zijn, is niet bekend.

Koers bitcoin hard omlaag

Al het nieuws over mogelijke verboden op bitcoinbeurzen raken alle cryptocurrencies. De belangrijkste tien cryptomunten daalden in de afgelopen 24 uur fors in waarde, blijkt uit het overzicht van CoinMarketCap, een site die de koersen van bitcoinbeurzen wereldwijd bijhoudt.