Er heerst onrust op de cryptomarkt: de koers van veel digitale munten gaat de afgelopen dagen flink omlaag. Dat komt door het plan van Zuid-Korea om het verhandelen van cryptocurrencies door beurzen te verbieden.
De Zuid-Koreaanse financiële toezichthouder zei begin deze week in een persbericht (pdf) dat er mogelijk een verbod op handel nodig is. Volgens de toezichthouder worden cryptocurrencies en het verhandelen daarvan vooral gebruikt voor het witwassen van crimineel geld.
Daarom overweegt de overheid om nationale cryptobeurzen te sluiten, om op die manier de risico's van cryptocurrencies te 'minimaliseren'. De toezichthouder noemt naast fraude ook hacks bij beurzen en de 'irrationeel oververhitte speculatie' rondom koersen.
Grote zorgen
Vandaag doet Park Sang-ki, de Zuid-Koreaanse minister van Justitie, daar een schep bovenop. Hij heeft volgens Reuters 'grote zorgen' over cryptocurrencies en telt dat digitale munten met name worden gebruikt voor 'illegale praktijken als witwassen, oplichting en fraude'.
Zuid-Korea is belangrijk voor de wereldwijde cryptomarkt: er worden veel digitale munten verhandeld en zijn ook veel verschillende beurzen. Bitcoin kelderde door het nieuws van 15.000 dollar (12.600 euro) naar zo'n 13.000 dollar per munt, waarna de koers weer iets stabiliseerde naar de 13.700 dollar.
Belastingontduiking
Volgens Sang-ki wordt er momenteel aan een wetsvoorstel gewerkt die het verhandelen van cryptocurrencies via nationale beurzen verbiedt. Of dat betekent dat Zuid-Koreanen ook geen buitenlandse beurzen meer mogen gebruiken, is niet bekend. Ook de precieze details van het wetsvoorstel ontbreken. Zuid-Korea heeft één van de grootste cryptobeurzen: Bithumb, dat vorig jaar nog werd gehackt.
Lees ook: Durfinvesteerder: cash een deel van je cryptowinst
Het wetsvoorstel komt nadat de Zuid-Koreaanse FIOD bij verschillende nationale cryptobeurzen binnenviel wegens vermeende belastingontduiking. De National Assembly, het wetgevende orgaan van het land, moet nog wel akkoord gaan met het wetsvoorstel. Ook de minister van Financiën staat volgens lokale Koreaanse media niet achter het voorstel. Het wetgevingsproces kan maanden tot soms jaren kan duren.
Waardevoller
Sommige analisten denken dat de plannen van de overheid digitale valuta juist nog waardevoller zullen maken in Zuid-Korea.
Door de toegang tot cryptocurrencies te beperken worden ze schaarser en dan kan de vraag nog verder stijgen, zegt Moon Hong-chul, een analist bij DB Financial Investment, bericht de Financial Times.
Lees op rtlz.nl:
Welke altcoins moet ik kopen? De 9 meestgestelde cryptovragen
Belangrijke cryptowebsite CoinMarketCap past indexen aan, beleggers woest