Cryptocurrency

Belangrijke cryptowebsite CoinMarketCap past indexen aan, beleggers woest

09 januari 2018 14:28 Aangepast: 11 januari 2018 15:02
Een winkel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toont bitcoinkoersen. Beeld © Getty Images

Een van de meest gebruikte websites om cryptocurrencies te volgen, CoinMarketCap, besloot drie Zuid-Koreaanse beurzen niet meer mee te rekenen bij het bepalen van de koersen. Het gevolg: de koersen gingen omlaag, tot grote woede van beleggers.

CoinMarketCap is een van de meest gebruikte sites om de koersen van cryptocurrencies zoals bitcoin, ethereum, ripple en litecoin te volgen. Veel beleggers bepalen op basis van de koersen die deze site samenstelt hun beslissingen. De site gebruikt de koersen van bitcoinbeurzen wereldwijd om een gewogen gemiddelde te berekenen.

Maar gisteren tweette CoinMarketCap dat het de prijs van drie Koreaanse beurzen niet meer meerekent, omdat deze enorm verschillen van die van andere beurzen. Het gaat om Bithumb, Coinone en Korbit. Opmerkelijk genoeg maakte CoinMarketCap pas uren na de aanpassing publiekelijk bekend dat dit was gebeurd.  

Lees ook: Waarom kost een bitcoin in Azië vaak veel meer dan ergens anders?

Door de aanpassing daalden de koersen op CoinMarketCap. Dit veroorzaakte volgens Coindesk een schrikreactie, waardoor de koersen ook daadwerkelijk daalden. Op het moment van schrijven staan de tien meest waardevolle cryptocurrencies, behalve ethereum, allemaal op verlies in de afgelopen 24 uur.

Dat de bitcoinkoers daalde in de CoinMarketCap-index is logisch. De koersen op de drie bewuste Zuid-Koreaanse beurzen liggen voor bijvoorbeeld bitcoin zo'n 6000 dollar boven het gemiddelde. Door die eruit te halen, daalt de koers automatisch.

Woede

Omdat CoinMarketCap de stap niet had aangekondigd, schrokken beleggers. Op Twitter reageren zij hun woede af door onder andere te speculeren over handel met voorkennis.

De gedachte aan handel met voorkennis is niet zo gek, vertelt Teunis Brosens, cryptokenner van ING. "In theorie had dat gekund, de mensen bij CoinMarketCap hadden een informatievoorsprong." Dat het bedrijf dit zo kon doen, is een van de grote verschillen met handel op een normale beurs.

Om handel met voorkennis te voorkomen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat koersgevoelige informatie voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar is. "Dat verklaart ook de paniekerige persberichten als er geruchten zijn over overnames of fusies", legt Brosens uit.

Bewijs van onvolwassenheid markt

Dat CoinMarketCap van het ene op het andere moment zonder iets te communiceren de drie Koreaanse beurzen uit de index verwijderde, toont de onvolwassenheid van de markt aan, zegt Brosens.

"Partijen die indexen samenstellen zoals bijvoorbeeld de AEX-index, kondigen ruim van tevoren aan als er bedrijven bijkomen of uitgaan, zodat beleggers daarop kunnen anticiperen."

Als het bedrijf wel van tevoren had gezegd dat het de Zuid-Koreaanse beurzen zou uitsluiten, was dit niet gebeurd, aldus Brosens. "Ik neem aan dat ze geleerd hebben, dat ze dit soort grappen beter moeten communiceren." De koersbewegingen tonen ook de macht aan van CoinMarketCap: "Deze site heeft wel een market moving effect ja." 

Paniekreactie toont speculatie aan

Voor Brosens is dat ook een bewijs dat cryptocurrencies voor veel beleggers worden gebruikt om te speculeren: "Als je voor de langere termijn belegt, dan baseer je je op meerdere nieuwsbronnen en schrik je hier niet zo van en krijg je niet zo'n verkoopgolf", legt hij uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van