Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Venezuela geeft 100 miljoen cryptomunten uit

President Nicolas Maduro van Venezuela. Beeld © EPA

Venezuela is van plan om de komende dagen 100 miljoen van zijn nieuwbakken cryptomunten uit te geven. Het Zuid-Amerikaanse land probeert op die manier toch aan geld te komen.

President Nicolas Maduro kondigde begin december al aan dat Venezuela een eigen cryptomunt zou lanceren: de petro. Anders dan bijvoorbeeld bij de bitcoin, wordt de waarde van de nieuwe munt gekoppeld aan een onderliggende waarde, in dit geval de prijs van een vat olie.

Crisis

Dat is dan ook meteen de grootste rijkdom van het land. Venezuela heeft de grootste olievoorraad van de wereld. Toch is het land in een politieke en economische crisis beland.

De officiële munt is haast niets meer waard door aanhoudende hyperinflatie en door sancties, voornamelijk opgelegd door de VS, is het voor het land moeilijk om geld te lenen. De VS straft de regering in Caracas omdat het land zou afglijden naar een dictatuur.

5,9 miljard

Tijd dus voor een kunstgreep. Gisteren maakte de president bekend dat er 100 miljoen petro's worden uitgegeven. Per stuk zijn ze 59 dollar waard (de prijs van een vat Venezolaanse olie) en in totaal zou er dus 5,9 miljard dollar mee opgehaald moeten worden, schrijft Reuters.

De munten moeten binnenkort verhandelbaar worden via cryptobeurzen, maar het is nog onduidelijk hoe alles in zijn werk zou moeten gaan. Of ook Venezuela kan profiteren van de cryptomanie is dus maar zeer de vraag.

De eerste petro's worden op de markt gebracht door directe toewijzing en door veilingen, schrijft Bloomberg.

Meer op rtlz.nl:

Bron: RTL Z