Cryptocurrency

Voor de cryptofans: je kunt nu 'echte' IOTA-munten kopen

07 januari 2018 15:10 Aangepast: 09 januari 2018 17:33

De cryptocurrency IOTA steeg afgelopen december naar een recordhoogte van 5 dollar. Ook cryptocurrency-fan Rafael Rohden hoorde er toen van en besloot: laat ik van die digitale IOTA-munt een fysieke maken. Je kunt er niets mee, maar mooi is hij wel.

Het resultaat is te zien op Kickstarter, waar Rohden zijn 3D-modellen van de fysieke IOTA-munt toont. De munt heeft een diameter van 5 centimeter en is gemaakt van metaal in de kleuren zilver en goud.

Waarde

Soms kun je al je digitale munten op zo'n fysieke munt zetten, zoals met deze 'echte' bitcoin. Of hij wordt met de waarde van één munt van de cryptocurrency geleverd, zoals bij deze bitcoin.

Bij de IOTA-munt kan dat niet: hij is niet voorzien van een wallet, de term voor de digitale portemonnee waarin je cryptocurrencies bewaart. "Er is geen barcode en er zit geen chip in [..]. Het is enkel een metalen munt om te laten zien", schrijft Rohden op de Kickstarter-pagina. 

Uitverkocht

Op het Reddit-forum van IOTA zijn mensen enthousiast over de fysieke munt, vooral omdat de eerste partij munten van een serienummer wordt voorzien. Daardoor zijn de munten populair bij IOTA-fans die een exclusief hebbedingetje willen kopen - of gewoon geen idee hebben waar ze hun IOTA-winst aan moeten uitgeven.

De munt is ook niet zo duur: voor één metalen IOTA-munt betaal je 10 dollar. Hij wordt rond februari bij kopers geleverd. De relatief lage prijs is waarschijnlijk ook de reden waarom alle munten al zijn uitverkocht: 799 mensen kochten samen 2000 'echte' IOTA-munten.

Het financieringsdoel heeft Rohden dan ook gehaald: in plaats van 8000 euro haalde hij bijna 18.000 euro voor de nutteloze munten op. 

IOTA

Uniek aan IOTA is dat transacties gratis worden verwerkt. Dat komt omdat als je een IOTA-transactie wilt doen, eerst twee andere transacties moet valideren. Op die manier verwerkt men elkaars transacties.

De technologie achter IOTA wordt nu door grote bedrijven als Microsoft, Samsung en Volkswagen getest om gemakkelijker data te verhandelen. Door die samenwerking schoot de koers omhoog.

Lees op rtlz.nl:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van