Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Cryptomunt ripple stijgt spectaculair in december

Het zakendistric van Tokio. Beeld © Getty Images

Waar cryptomunten bitcoin en ethereum een tamelijk stabiele week achter de rug hebben zonder al te grote koersstijgingen, geldt dat niet voor de ripple. Die stijgt spectaculair.

In de afgelopen 24 uur steeg de koers van de ripple (XRP) met 33 procent, op het moment van schrijven. Kijken we over een langere periode, dan is de koersstijging nóg groter. Op 12 december kostte een ripple 25 dollarcent, de munt is sindsdien zo'n 7 keer over de kop gegaan en staat nu op 1,77 dollar op website CoinMarketCap.

Deze site houdt de koersen bij van cryptomunten, die worden samengesteld op basis van verschillende beurzen waar deze worden verhandeld.

Anders dan bitcoin

De ripple is een ander soort cryptomunt dan bijvoorbeeld bitcoin of ethereum, omdat het in tegenstelling tot die twee juist níet decentraal georganiseerd is omdat het geen open blockchain heeft. Het bedrijf achter de ripple heeft de munten zelf gecreëerd - ze worden niet gemined, zoals bij bitcoin - en aangekondigd er maximaal 100 miljard te zullen maken. Daarvan zijn er inmiddels 99,9 miljard gemaakt.

Het bedrijf heeft de technologie ontwikkeld om grensoverschrijdende betalingen makkelijker te maken. Bij ripple vervangt het op de blockchain gebouwde systeem de tussenpersoon, waardoor transacties heel snel gedaan kunnen worden. Daarbij geldt de XRP niet als valuta, maar als soort bevestiging. 

Schuldverklaring

Cryptocurrency-site CoinDesk vergelijkt het met de van oorsprong Arabische manier van geld overmaken, hawala genaamd. Daarbij geeft persoon A geld en een wachtwoord aan een tussenpersoon.

Die geeft een schuldverklaring door aan een andere tussenpersoon in een andere stad. Daar kan persoon B het geld ophalen, als hij het juiste wachtwoord zeg. Het geld zelf wordt op deze manier niet verplaatst. 

Aziatische banken zijn geïnteresseerd

Dat de cryptomunt sinds enkele weken zo populair is, is onder meer te danken aan het feit dat Japanse en Zuid-Koreaanse banken gaan testen met de technologie van ripple