Ga naar de inhoud
Cryptocurrency

Is dit de grote crash van bitcoin? 'Het ging gewoon te hard'

Een cryptomijn in Zuid-Korea. Beeld © Getty Images

De koers van bitcoin daalt flink, maar volgens Robert-Reinder Nederhoed is dat goed te verklaren. De ceo van cryptobedrijf Biccur.com wijst erop dat er de laatste tijd veel beleggers in bitcoin zijn gestapt en dat zijn vaak ook de eersten die er snel uitgaan.

Volgens Nederhoed is de daling van 24 procent van vannacht zeker niet de grote crash, die door critici vaak wordt voorspeld. Er gaat wel wat vanaf, maar de koers is recent ook gestegen. We zijn nu terug op de koers van 7 december, zegt hij.

Op de vraag of dit een gezonde correctie is wil hij niet ingaan. "Maar het ging gewoon te hard", aldus Nederhoed. Op moment van schrijven is een bitcoin volgens index Coinmarketcap zo'n 14.500 dollar waard (bijna 13.000 euro), een min van zo'n 14 procent. 

Zeker niet de grootste daling

Lukas Daalder, chief investment officer van Robeco, zet op Twitter de daling in perspectief. Volgens hem is zo'n koersval 'business as usual' voor bitcoin. 

In een grafiek zet hij de grootste koersdalingen van de bitcoin binnen een dag op een rij. Zoals je hieronder kunt zien gaat de waarde vaak veel harder onderuit dan vannacht, om daarna uiteindelijk toch weer te stijgen. 

Miniatuurvoorbeeld

Transactiekosten 'echt een probleem'

Teunis Brosens, cryptokenner van ING, stipt aan dat doordat het netwerk maar een beperkt aantal transacties aankan, de transactiekosten voor bitcoin 'echt een probleem' zijn. 'De munt loopt nu echt tegen de grenzen van zijn capaciteit aan'.

Maar volgend jaar verandert dat, aldus Nederhoed. Er komt dan een extra laag over het systeem heen, waarbij wel snel onderlinge transacties kunnen worden gedaan en ook nog eens goedkoper.

Brosens durft niet te zeggen of dit 'de grote crash' is. Maar een flinke correctie is het duidelijk wel, aldus Brosens. Hij wijst daarbij op de hoogtepunten voor bitcoin en andere cryptomunten in het afgelopen weekend.

Hieronder zie je de actuele koers in euro's van bitcoin en een paar andere cryptomunten:

 

Manipulatie

Waarom de koers dan nu zo hard daalt? "Misschien om kerstcadeaus te kopen", zegt Brosens. Maar nu je op twee beurzen futures kunt kopen, financiële producten waarmee je zonder bitcoins te bezitten kunt speculeren op een koersstijging of -daling , kun je ook short gaan en inzetten op een koersdaling, aldus Brosens.

Verder is de markt niet gereguleerd. Het is dus vrij makkelijk om de markt te manipuleren. Op echte beurzen is dat verboden, maar bij bitcoin en andere cryptocurrencies mag alles, aldus Brosens.

Ripple

Een van de weinig munten die zich aan de malaise weet te onttrekken is Ripple, die op moment van schrijven 7,5 procent in de plus staat op Coinmarketcap. Brosens noemt die munt een vreemde eend in de bijt, omdat het in tegenstelling tot andere cryptomunten juist níet decentraal is omdat het geen open blockchain heeft.

Ripple is opgericht door een bedrijf en vanaf het begin word er samengewerkt met banken en andere financiële instellingen. Ripple wil voor het voor bestaande financiële systemen makkelijker maken om betalingen over de grens betalingen te doen. De laatste weken heeft Ripple een aantal interessante deals afgesloten, aldus Brosens.

Meer weten over cryptocurrencies? Kijk naar de Grote Cryptoshow van RTL Z: